Spectinomycine (DCI)

Синоними: Trolicine (Upjohn).

Лекарствени форми: Fl. pulvis x 2,0 g + amp. X 3,2 ml Aqua pro inj

Действие: Спектиномицинът е антибиотик от природен произход, извлечен от Streptomyces spectabilis. По своята химическа структура представлява аминозидите. Той има бактерициден тип на антибактериално действие, като потиска протеиновата синтеза в бактериалната клетка. Неговият антибактериален спектър обхваща известен брой Gram (+) коки и Gram (-) бактерии, най-подчертан ефект има спрямо Neisseria gonorrhoeae. Не е установена кръстосана резистентност с пеницилина. Инжектиран дълбоко мускулно в единствена доза от 2,0 или 4,0 g спектиномицинът се резорбира бързо и напълно и дава пикова концентрация в серума след 1 h, респективно след 2 h. Спектиномицинът не се свързва с плазмените протеини и неговият полуживот е 1 h и 15 min. Не се метаболизира в организма и около70 – 90 % от внесената доза се елиминира с урината в продължение на 24 – 48 h след инжектирането.

Показания: Приложението му се ограничава при остра или асимптомна гонококова бленорея при мъжете и жените.

Особености на приложение и дозировка: Инжектира се дълбоко мускулно в една единствена доза от 2,0 g или при тежки случаи 4,0 g, разпределени в 2 инжекции на две различни места. Не се препоръчва приложението му при други инфекции поради риск от намаляване на ефективността му спрямо гонококиге! Клиничната ефективност на тробецина трябва да се контролира, с оглед евентуалната поява на резистентни щамове от Neisseria gonorrhoeae.

Особености на употреба. Разтворът за инжектиране се приготвя ex tempore. След прибавянето на разтворителя към съдържимото във флакона, последния се разклаща енергично до получаване на хомогенна суспенсия. За инжектирането се препоръчва използването на игла с диаметър поне 9/10. Да не се смесва с разтвори на други медикаменти!

Странични ефекти: В редки случаи са наблюдавани: вертиго, гадене, главоболие, тръпки, уртикарияили трескаво състояние. Описани са единични анафилактични реакции.

Противопоказания: Кърмачета и деца до 15 години, по време на бременност.

 

Реклама