Spray-Pax (S.C.A.T.)

Лекарствени форми: Sol. pro applicatio localis fl. pressurise x 12,0 g = Extractum pyrethri 25 % 0,15 g + Piperonyle butoxyde 0,32 g.

Действие: Естествените пиретрини, извлечени от цветовете на пиретрума (Flores Pyrethri) имат инсектицидно действие. Те оказват невротоксичен ефект върху артроподите, като се свързват с липидния слой на нервните клетки и по този начин нарушават трансмембранната катйонна обмяна и нервното провеждане. Тяхното предикулоцидно действие е синергично с това на пиперонил бутоксида, който потиска ензимите на паразита, отговорни за тяхното елиминиране от него.

Показания: За лечение на phthiriasis pubis (pediculosis ingvinate).

Особености на приложение и дозировка: Само една апликация е достатъчна да се унищожат срамните въшки и техните гниди. Правят се краткотрайни пулверизации на окосмените части на ингвиналната област, докато се получи пълна импрегнация на третираната зона. След 30-минутен контакт на препарата, третираната зона се измива със сапун, за да се елиминират унищожените паразити и техните гниди.

При пулверизацията трябва да се внимава препаратът да не попадне в контакт с лигавиците и очите.

Странични ефекти: Пиретрините са слабо токсични за човека. Рядко се наблюдава раздразване на кожата със зачервяване, парене и смъдене.

 

Реклама