Sucaryl (Abbott), Zuckli (Germed)

Лекарствени форми: Sucaryl tabl. = Natrii cyclamas 50 mg + Saccharinum natrium 5 mg, sol.fl.x 120 ml = Natrii cyclamas 7,2 g + Saccharinum natrium 0,72 (8 gtt = 1 tabl.); Zuckli – tabl. = Natrii cyclamas 60 mg + Saccharinum natrium 6 mg.

Действие:

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Бременност, по време на кърменето, малки деца. Да не се внася едновременно с линкомицин, тъй като цикламатът намалява абсорбцията на антибиотика!!
Наблюдавани са отделни случаи на фотосенсибилизация, които се преписват както на цикламата така и на захарина. При преминаването на ексцесивни количества цикламат може да се развие диария.
Дозировката се адаптира съобразно вкуса на всеки. Препаратите са термостабилни и не се разлагат нито от топлина, нито от варене. Може да се прибавят за приготовление на сладкиши, конфитюри и други.
Прилага се като заместител на захарта при диабетици и при пациенти, които се нуждаят от ниско енергийни диетични режими.
Представлява комбинация натриев цикламат , който има 30 пъти по-голяма подслаждаща способност от захарта и физиологично в организма е напълно индиферентен, и от захарин. Една таблетка или 8 капки по своята подслаждаща способност се равняват на 5,0 g захар. Съдържанието на усвоими въглехидрати в таблетките и в разтвора за орална употреба е практически равно на нула. Цикламатът се метаболизира в организма до циклохексамин и се излъчва в продължение на 4 дни с фекалиите 60% и с урината 40%. Захаринът се излъчва непроменен с урината за 24 – 48 h. Цикламатът и захаринът преминават плацентарната бариера.
-
 

Реклама