Sulconazole (DCI)

Синоними: Myk (Aventis).

Лекарствени форми: Crème 1 % tuba x 15,0 g; Sol. 1 % fl. x 15 ml; Pudra fl. x 15,0 g.

Действие: Сулконазол нитратът е имидазолов дериват, който притежава широк антимикотичен спектър на действие и антибактериална активност. Механизмът на неговото антимикотично действие, както този и на другите имидазолови производни, е свързан с инхибирането на ергостероловата синтеза в клетъчната мембрана на патогенните гъби, като потиска специфично скаленепоксидазата. Количественото намаление на тази съставка на клетъчната мембрана, повишената проницаемост на клетъчната стена и нарушенията в синтезата на дихателните ензими водят до гибелта на микотичната клетка.

Антимикотичната активност на сулконазола in vitro обхваща главните причинители на кожно-лигавичните микози: дерматофити (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum), кандида и други дрождеподобни гъби, Malassezia furfur, плесенни гъби (Aspergillus niger et flavus, Penicillium spinulosum, Penicillium oxalicum). Антибактериалната му активност, определена in vitro обхваща Gram (+) бактерии:Staphilococcus aureus, Corynebacterium minitissimum et acnes, Streptococcus faecalis, Erysipelothrix insidiosa.

Приложен върху здрава или увредена кожа, сулконазолът се резорбира средно 12 %. Търпи широка метаболизация в организма и се елиминира с урината и жлъчката.

Показания: За локално лечение на повърхностни кожни микози – кандидоза, интертриго, дерматофитии на гладката кожа, еритразма, Pityriasis versicolor.

Особености на приложение и дозировка: Разтворът или кремът се нанасят на тънък слой върху засегнатите зони на кожата 1 или 2 пъти дневно, в зависимост от тежестта на увреждането, като масажира леко с върха на пръстите до пълната пенетрация на препарата. С пудрата се посипват равномерно засегнатите зони 1 път дневно. При кожна кандидоза (ингвинална, интердигитална или под гърдите) се прилага крем или пудра в продължение на 2 – 4 седмици. При дерматофитии на краката се използва крем, разтвор или пудра в продължение на 2 до 6 седмици, а при дерматофития на тялото и гънките – 3 седмици. При Pityriasis versicolor се употребява крем или разтвор в продължение на 3 седмици, а при еритразма – крем 2 седмици. Ако след 4-седмично лечение на измененията със сулконазол не настъпи никакво клинично подобрение, диагнозата трябва да се преразгледа. По време на лечението трябва да се внимава препарата да не попадне в очите. При кандидоза не трябва да се използва сапун с кисела рН.

Странични ефекти: Сърбеж, усещане за парене, еритемна реакция. При кърмачета и малки деца с обширна площ на лезиите и при употреба на препарата на дебел слой има опасност от резорбция и системни ефекти.

Противопоказания: Свръхчувствителност към имидазолови препарати, бременност (ембриотоксичен ефект!), кърмене.

 

Реклама