Sulfadiazinum argenticum (DCI)

Синоними: Flammazine (Solvay Pharma), Flammazine (Duphar), Deramazin (LEK).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Кремът може да бъде предварително разстлан върху стерилна марля и се поставя върху раната или директно се намазва във слой с дебелина 1 – 2 mm. Предварително раната се почиства със стерилна вода или физиологичен разтвор. Аплицира се един път на 24 h. Епителизацията на термични рани от II степен се постига за около 10 дни. Лечението продължава до оздравяване или до състояние удобно за пластична операция.
Свръхчувствителност към сулфонамиди. В края на бременността, при недоносени и новородени поради риск от засилване на физиологичната жълтеница, по време на лактация. При лица с вроден дефицит на глюкозо-6-фосфат дихидрогеназа, чернодробна и бъбречна недостатъчност. Единични случаи на контактен дерматит. Рядко левкоцитопения. Може да се наблюдава стерилен ексудат върху повърхността на раните. Прояви на аргиризъм не са наблюдавани. При високи доза на фламазин серумната концентрация на сулфадиазина може да достигне стойности както и при перорална употреба – 8 – 12 mg, особено при пациенти с бъбречна и чернодробна недостатъчност.За антисептично лечение на инфектирани рани и кожни изгаряния от всички степени. За допълващо лечение на първично инфектирани кожни заболявания или такива с риск от инфекция.
Представлява 1% сребърен дериват на сулфонамида сулфадиазин под формата на стерилен крем за локално приложение в дерматологията със съдържание на сребро 0,3%. Приложен върху кожата, препаратът освобождава сребърен йон, чието бактерицидно действие се съчетава с бактериостатичната активност на освободения сулфамид. Сребърният йон се свързва с клетъчната мембрана на бактериите, както и с бактериалната ДНК и по този начин унищожава бактериите, без да влияе върху клетките на кожата и подкожната тъкан. Препаратът е ефикасен главно срещу Gram (-) микроорганизми, като Pseudomonas aeruginosa, Aerobacter aerogenes, Klebsiella pneumoniae, както и спрямо Staphilococcus aureus. Ефективен е и спрямо Candida, Aspergillus и Phytomycetes. Под въздействието му термичните некрози постепенно се стопяват и се заместват с епител без образуване на гноен ексудат. Запазва стерилността на раните и възпалителният вал около раната изчезва. След лечение с фламазин не се наблюдава колоидна и хипертрофична реакция на цикатриксите. Под негова протекция кожните автотрансплантации протичат без усложнения. След локално приложение върху кожата концентрацията на среброто в кръвта на здрави лица е по-ниска от 5 ng/g, а при лица с изгаряния е 300 ng/g. Концентрацията на сулфадиазина в кръвта при болни с изгаряния е от порядъка на 0,2 – 5 mg.
Crème tuba x 50,0 g = Sulfadiazine arg. 500 mg.
 

Реклама