Sulfadimethoxine (DCI) 

Синоними: Depot-sulfamid (Balkanpharma), Madribon (Roche), Sulfadimethoxin (Medexport).

Лекарствени форми: Tabl. x 500 mg.

Действие: Суфадиметоксинът има бактериостатично действие. Както останалите сулфонамиди потиска синтезата на фолиевата киселина чрез блокиране на ензима дихидроптероатсинтезата, като конкурентен антагонист на ПАБК. Активен е срещу пневмококи, стрептококи, стафилококи, бацила на Фридлендер, Each. Coli, Shigella, вируса на трахомата, по-малко активен е срещу Proteus.

Бавно се резорбира в стомашно-чревния тракт и достига максимална терапевтична концетрация в кръвта след 8 – 12 h, която се поддържа до 24 h. Това определя пролонгираното му действие. Излъчва се с урината до 80 % под формата на глюкуронид, който има запазена антибактириална активност.

Показания: Прилага се при тонзилити, бронхити, бронхопневмонии, инфекции на пикочните ижлъчните пътища, при инфектирани рани, отити, фурункули, панарициуми, еризипел и други.

Особености на приложение и дозировка: Начална доза 2 таблетки (1,0), след което се прилага по 1 таблетка дневно. Курсът на лечение продължава 5 – 7 дни. Може да се комбинира с антибиотици с бактериостатично действие. На деца се прилага по 25 mg/kg първия ден, а след това по 12,5 mg/kg/24 h в продължение на 5 – дни, но не по малко от 48 h след спиране острите прояви на заболяването.

Странични ефекти: Рядко гадене, главоболие, алергични реакции, левкопения.

Противопоказания: Тежки чернодробни и бъбречни заболявания, костномозъчна хипоплазия, свръхчувствителност към сулфонамиди.

 

Реклама