Sulfamethoxypyrazine (DCI) = Sulfalene

Синоними: Sulfalenum (Medexport), Longum (Farmitalia C. Erba).

Лекарствени форми: Tabl. x 200 mg; Longum – tabl. x 2,0 g.

Действие: Сулфаметоксипиразинът има бактериостатично действие, което се дължи както това на останалите сулфонамиди на инхибиция на синтезата на фолиевата киселина, като конкурентен антагонист на ПАБК. Той има висока активност срещу: хемолитични стрептококи, златисти стафилококи, пневмококи, менингококи, гонококи, Esch. coli, салмонели, пастьорели, антраксни бацили, хламидии, токсоплазми, хистоплазми, актиномицети.

Резорбира се бързо и се излъчва бавно от организма. Плазмения му полуживот е 65 h.

Показания: Прилага се при инфекции на дихателните пътища и носоглътката, при инфекции на пикочните пътища и жлъчните пътища, синуити, отити, пиодермии, менингити, гонококови инфекции, трахома, за профилактика на инфекции в следоперативния период и други.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по една от следните схеми: през първия ден еднократно 800 mg сулфален, а през следващите 7 до 14 дни по 200 mg – тази схема се препоръчва при остри бактериални инфекции; по 2,0 g сулфален еднократно 1път седмично в продължение на 2 – 3 месеца – тази схема се прилага за профилактика или за лечение на хронични бактериални инфекции, най-често в комбинация с антибиотици. Longum се прилага за профилактика на малария, обикновено в комбинация с Pyrimethamine при инфекции с Plasmodium falciparum, резистентни на хлороквин, по 1 таблетка седмично.

Странични ефекти: Обикновено се понася добре. Рядко може да предизвика гадене, повдигане, кожни обриви, главоболие, левкопения

Противопоказания:

Свръхчувствителност към сулфонамиди, при нарушения на бъбречните функции..
 

Реклама