Sulfathiazole (DCI)

Синоними: Norculfazol (Sopharma), Cibazol (Novartis).

Лекарствени форми: Tabl. x 500 mg; Amp. 20 % x 2 ml et 5 ml pro inj. i.v.

Действие: Норсулфазолът има бактериостатично антимикробно действие. Той, както и останалите сулфонамиди поради структурно сходство с пара-аминобензена киселина (ПАБК) по механизма на конкурентния антагонизъм се свързва с птеридина, който влиза в състава на фолиеватта киселина, като се създават неактивни комлекси и се спира биосинтезата на фолиевата киселина. В резултат се блокира синтезата на ДНК и размножаването на микроорганизмите спира. Резорбира се лесно от стомашно-чревния тракт и се отеля бързо от организма, главно с урината, предимно в свободен, неацетилиран вид.

Показания: Прилага се при инфекции, причинени от: хемолитични стрептококи – ангини, еризипел, инфекции на жлъчните пътища; от пневмококи – крупозна пневмония, бронхити и други; от стафилококи – фурункули, карбункули, панарициуми; от менингококи – церебро-спинален менингит, септис и други; при гонококови заболявания, инфекции на пикочните пътища и други.

Обичайна дозировка: 3 – 4 пъти дневно по 2 таблетки.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни се прилага по следната схема – първи прием 4 таблетки наведнъж, което се равнява на 2,0 g, след което по 2 таблетки на всеки 4 – 6 h, след хранене до спадане на температурата, след това по 2 таблетки на 6 или 8 h. За един курс на лечение се прилагат 30 – 30 g. През време на лечението трябва да се приема по-голямо количество течности – 2 – 3 l. При тежки случаи рядко може а се приложи венозно 5% разтвор на Norsulfazolum Natrium по 10 – 20 – 40 ml, равно на 0,5 – 1,0 – 2,0 g. Ампулите се разреждат със стерилен физиологичен разтвор или с 5 % разтвор на глюкоза.

При деца се назначава вътрешно на всеки 4 – 6 h в следните единични дози: от 4 месеца до 2 години по 100 - 250 mg. От 2 до 5 години по 300 – 400 g, от 6 до 12 години по 400 – 600 mg на прием, като на инициалния прием се дава война доза или първия ден по 150 mg/kg/24 h, а след това по 100 mg/kg/24 h, разпределени в 4 – 6 единични дози.

Взаимодействие с други лекарства: Не се комбинира с прокаин и анестетици, производни на ПАБК!

Странични ефекти: Загуба на апетит, гадене, повръщане, сърбящи дерматози. Рядко може да се развият хемолитична анемия, агранулоцитоза, кристалургия. Вече рядко се използва!

Противопоказания: Свръхчувствителност към сулфонамиди, костномозъчна хипоплазия, бременност, кърмачета през първите 3 месеца, бъбречна недостатъчност.

 

Реклама