Sumatriptan (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

След подкожно инжектиране бионаличността му е 100 %, а след орално приемане – само 14 %. Плазменият му полуживот е 2 h. Метаболизира се бързо в черния дроб до неактивни метаболити. Около 20 % от внесената доза се излъчва в непроменен вид с урината.

Показания

Странични ефекти

Взаимодействие с други лекарства

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

: За купиране на мигренозните кризи се инжектира подкожно една ампула от 6 mg още при първите прояви на пулсиращо главоболие. При необходимост тази доза може да се повтори, но не по-рано от 1 h след първата инжекция. Максималната дневна доза суматриптан, внесена подкожно е 12 mg. Перорално се приема по една таблетка от 100 mg, като максималната дневна доза е 300 mg.
: Тежко-степенна артериална хипертензия, ИБС, прекаран инфаркт на миокарда.
: Суматриптанът не трябва да се комбинира с ерготамин, МАО-инхибитори, литиеви препарати и инхибитори на връщането (uptake) на 5-НТ.
: Транзиторна болка на мястото на инжектирането, зачервяване на лицето, замаяност, слабост, стягане с болки в гръдния кош, парестезии. След орално приемане може да има гадене и повръщане.
: Прилага се за купиране на острите мигренозни пристъпи.
: Sumatriptan е селективен агонист на 5-НТ-рецепторите. Притежава силен вазоконстриктивен ефект върху екстракраниалните съдове. Инжектиран подкожно по време на остър мигренозен пристъп, той премахва продължителната фаза на екстракраниална пулсираща вазодилатация и по този начин купира мигренозния пристъп. Има по-силен ефект от ерготамина, но поради краткия му плазмен полуживот, след еднократно приложение, мигренозната криза може да се възобнови в около 30 до 40 % от случаите.
: Tabl. x 100 mg; Amp. x 6 mg/1 ml.
: Imigran (Glaxo).
 

Реклама