T.T.D.-B3-B4 (Chabre – France)

Лекарствени форми

Действие

Показания

Странични ефекти

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

: Препаратът се прилага само след задълбочено клинично и лабораторно изследване на пациента. Той не бива да бъде прилаган на болния, без негово знание. Лечението се започва в клинична обстановка. Прилага се по 1 – 2 таблетки дневно. Поддържащо лечение се провежда с ½ - 1 таблетка.
: По време на бременност, чернодробна недостатъчност, невропсихични увреждания, епилепсия, захарен диабет, ИБС, хипертиреоидизъм. Да не се приемат алкохолни напитки, най-малко 24 h преди приемането на препарата!
Едновременното му приложение с фенитоин води до бързо и значително повишение на плазмените нива на фенитоина с прояви на отравяне. Да не се прилага комбинирано с изониазид поради риска от нарушения в координацията и поведението. Комбинирането му с метронидазол може да доведе до състояние на психическа обърканост и делири.
: Металичен вкус или вкус на чесън в устата, световъртеж, главоболие, астения, невропсихични смущения, намаление на паметта, кожни алергични прояви, полиневрити на долните крайници, неврит на n. opticus, рядко хепатити.
: За профилактика на решутите по време на лечение на хроничния алкохолизъм.
: Комбиниран препарат, основната съставка на който – дисулфирамът е инхибитор на много ензими. Инхибирането на ацеталдехидната дехидрогеназа води до повишение на концентрацията на ацеталдехида, който е метаболит на етиловия алкохол, отговорен за неприятните прояви на алкохолната интоксикация – зачервяване и подпухване на лицето, гадене и повръщане, обща отпадналост, тахикардия, хипотензия. Тези ефекти правят крайно неприятна по-нататъшната употреба на алкохол, заедно с тази на препарата. Останалите съставки на препарата засилват действието на дисулфирама.
: Tabl. = Disulfirame 500 mg + Nicotinamide 0,3 mg + Adenine 0,5 mg + Extr. hepatic bovines 1 mg.
 

Реклама