Tacholiquin (Bene-Arzneimittel)

Лекарствени форми: Sol. 1 % fl. x 20 ml; Sol. 0,1 % fl. x 250 ml.

Състав: - B 1 ml 1 % разтвор на тахоликвин се съдържат: Tyloxapol 10 mg, Glycerol 50 mg, Natrii hydrogencarbonas 20 mg.

  • B 1 ml 0,1 % разтвор на тахоликвин се съдържат: Tyloxapol 1,25 mg, Glycerol 50 mg, Natrii hydrogencarbonas 20 mg.

Действие: Комбиниран препарат за инхалационно приложение с отхрачващо и пресушаващо бронхиалната секреция действие. Има секретомоторна активност и намалява повърхностното напрежение на бронхиалната лигавица. Спомага за разводняването и отделянето на жилавите бронхиални секреции и подобрява контакта на бронхолитичните и антибактериалните средства с лигавицата на дихателните пътища.

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

  • За краткотрайна инхалация се използва 1 % разтвор на тахоликвин, като 2 – 4 ml се инхалират няколко пъти дневно. Продължителността на инхалацията трябва да бъде най-малко 15 – 20 min. При възпалителни заболявания на горните дихателни пътища тахоликвинът може да се прилага в комбинация със солеви разтвори в съотношение 1:1 до 1:5. при необходимост той може да се смесва с някои антибиотици като еритромицин, бацитрацин, нистатин или бронполитици като салбутамол, изопреналин, орципреналин, теофилин в солеви или водни разтвори и да се инхалира.

  • За продължителна инхалация (24 – 48 h) при тежки случаи тахоликвинът се прилага в 0,1 % разтвор, като за целта се използва апаратура с тубус или инхалационен катетър.

  • За инстилация директно върху бронхиалната лигавица чрез бронхоскоп се използва 1 % разтвор на тахоликвин, а при пациенти с трахеотомия втвърдения секрет се отстранява чрез ежедневни накапвания на няколко капки от този разтвор през трахеални канюли.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Белодробен оток. 
Реакции на свръхчувствителност, кашлица при първите по-дълбоки вдишвания на аерозола, гадене.
Прилага се само инхалационно:
Възпалителни заболявания на бронхо-пулмоналната система, протичащи с жилава и обилна секреция – мукопурулентни бронхити, бронхиектазна болест, белодробен абцес, ателектаза, псевдокруп, дифтерия, туберкулоза, коклюш.
 

Реклама