Tardyl (Egis)

Лекарствени форми: Tabl. = Glutethimide 125 mg + Promethazine 7,5 mg + Amobarbital 125 mg.

Действие: Комбиниран препарат, изграден на базата на синергизма на отделните съставки и а принципа на двустепенното действие. Таблетките, които са двуслойни, се разтварят в две последователни фази. Глутетимидът и прометазинът се освобождават в стомаха и синергизмът между тях осигурява бързия начален ефект. Третата съставка е включена в гранулат който се разтваря в тънките черва и затова ефектът на амобарбитала се проявява едва 4 h след приемането на таблетката. Сънотворният ефект на тардила има продължителност над 8 h.

Показания: Прилага се при нарушения в заспиването и продължителността на съня от различен произход – психическа преумора, възбудни състояния, неврози, хипертония, атеросклероза. Особено подходящ е при безсъние в старческата възраст.

Странични ефекти

Противопоказания: Бременност, лактация, глаукома, простатен аденом, порфирия, в детската възраст, водачи на МПС и работещи с опасни машини поради риск от заспиване. Приемането на алкохол по време на лечението с тардил се забранява.

Взаимодействие с други лекарства

Особености на приложение и дозировка

: Прилага се при възрастни при трудно заспиване по 1 – 2 таблетки вечер около 1 h преди лягане за сън. При краткотраен сън с чести нощни събуждания и трудно заспиване след тях се приема по ½ - 1 таблетка преди лягане за сън. В същата доза се прилага като седативно средство 1 – 2 пъти дневно. Лечебният курс продължава 3 до 7 дни
: Лекарствените средства, които потискат дейността на ЦНС засилват сънотворният ефект на тардила. Глутетимидът и амобарбиталът като индуктори на ензимите в микрозомите на чернодробните клетки засилват биотрансформацията на оралните антикоагуланти и на някои други лекарства.
: Те са свързани отделните съставки на препарата. Наблюдават се сънливост през деня, световъртеж, гадене, зрителни смущения. При продължително лечение може да се развие лекарствена зависимост.
 

Реклама