Tenonitrozole (DCI)

Синоними: Atrican (Innotech International).

Лекарствени форми: Gaps. Gastroresist. x 250 mg.

Действие: Тенонитрозолът представлява синтетичен тиазолов дериват с антитрихомоназна и антимикотична активност.

Показания: За лечение на уро-генитална трихомоназа, комбинирана или не с кандидоза.

Особености на приложение и дозировка: Препаратът е предназначен за възрастни. Прилага се по 1 капсула сутрин и вечер по време на хранене в продължение на 4 дни. Задължително е едновременно да се лекува и партньора независимо дали има или не клинични прояви. По време на лечението се забранява приемането на алкохолни напитки. При предхождащи хематологични прояви и при провеждане на повторни курсове с тенонитрозол е необходимо да се контролира левкоцитарната формула. По време на лечението не бива да се носят контактни лещи.

Странични ефекти: Рядко се наблюдават храносмилателни смущения, имащи доброкачествен характер – безапетитие, гадене, усещане за тежест в корема. Препаратът оцветява жълто контактните лещи.

Противопоказания: Абсолютни – свръхчувствителност към тенонитрозол и чернодробна недостатъчност. По време на кърмене, тъй като преминава в майчиното мляко. По време на бременност, въпреки че проучванията на опитни животни и наблюденията на бременни, лекувани с препарата, не са показали данни за тератогенно действие.

 

Реклама