Terracortril

Синоними: Terracortril gel steraject (Pfizer)

Лекарствени форми:

Действие:

Окситетрациклинът е широкоспектърен антибиотик, активен срещу микроорганизми, намиращи се в носоглътката и околоносните кухини. Ефектът му се усилва от Polymixin B, който е активен по отношение на Bacterium puocaineum и други грам отрицателни микроорганизми.

Хидрокортизонът има противовъзпалително и антиалергично действие.

Показания:

Странични ефекти:

Особености на приложение и дозировка:

За лечение на острия синуит са достатъчни средно 1-2 до 3 пълнения с теракортрил гел (всяко едно от 2,5 до 3 грама) на интервали от 3 до 5 дни. При хроничен синуит, интервалите между промивките и пълненията с теракортрил гел могат да се удължат до 8-10 дни. След радикална операция са необходими 6-9 гр. за пълнене на максиларния синус в зависимост от размера на кухината на раната.

Препаратът може да се прилага външно, като върху предварително почистеното от кори и секрети увредено място се нанася тънък слой от гела, който след няколко минути засъхва и образува еластичен филм. Така може да остане от 1 до 3 дни, след което се отстранява с вода. Може да се приложи отнова на интервали 1-3 дни.

При нанасяне в уретрата, спринцовката се изхвърля след използване.

Ако пациентът развие треска с признаци на обща инфекция или бактеремия е необходимо да се започне подходяща терапия с антибиотици.

Канюлите за промивка на максиларните синуси или за впръскване могат да се монтират на конуса на спринцовката ампула. След пунктиране и промивка на засегнатия максиларен синус, шприцампулата се поставя на канюлата и съдържанието се нагнетява в максиларния синус.
Първите три месеца на бременността.
Остър и хроничен синуит, радикални операции на максиларните синуси и средното ухо. При фистули, всички видове вторични заздравяващи рани, пиодермии, изгаряния. Като предпазно средство при шевове след операции, включително козметични операции и трансплантации. Особено е подходящ в случаите, когато е невъзможно или нежелателно поставянето на превръзка или анкерпласт и където е необходима протекция на кожните лезии. Нанася се в уретрата за намаляване на повърхностните инфекции и възпаления след уретрални маниполации. При колпити и следоперативна намеса или електроконзация на матката.
Комбиниран препарат съдържащ: Oxytetracyclini calcium, Hydrocortisonum, Polymixin B sulfas.
гел.
 

Реклама