Testosterone undecanoate (DCI)

Синоними: Andriol (Organon), Pantestone (Organon), Undestor (Organon).

Лекарствени форми: Caps. x 40 mg.

Действие: Тестостероновият ундеканоат е синтетичен аналог та естествения мъжки полов хормон и притежава неговите биологични и лечебни свойства. Не се разрушава от ензимите в храносмилателния тракт и се прилага вътрешно. За разлика от орално приложимите С 17-метилирани деривати на тестостерона, той не води до промени в чернодробните функции. При лица засегнати от хипогонадизъм нормализира отговора на хипофизата на стимулирането с LH-RH. Има изразена анаболизираща активност – води до мускулна хипертрофия и до нарастване на костния матрикс. Андрогенната му активност е подчертана – води до развитие на характерните първични и вторични полови белези.

Показания: Прилага се за заместително лечение при функционална недостатъчност на мъжките полови жлези: хипогонадизъм, евнухоидизъм, ендокринна импотенция, следкастрационен синдром, мъжки климакс.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се в начална доза 3 – 4 капсули дневно в продължение на 2 – 3 седмици, след което се прилага в поддържаща доза от 1 – 2 капсули дневно до появата на клиничен ефект.

Странични ефекти: Прояви на приапизъм – при ексцесивна дозировка, задръжка на течности, явления на маскулинизация.

Противопоказания: Рак на простатата, изразена атеросклероза, инфаркт на миокарда, чернодробна недостатъчност, предпубертетна възраст, бременност, лактация.

 

Реклама