Tetracaine (DCI)

Синоними: Dicain (Sopharma), Dicainum (Medexport), Pontocaine hydrochloride (Sanofi Winthrop).

Лекарствени форми: Dicain (Sopharma) – fl. x 10 ml sol. Tetracaini hydrochloridum 0,5 %; Dicainum (Medexport) – pulvis; Pontocaine hydrochloride – sol 1 % amp. x 2 ml (10 mg/ml) pro spinal anesthesia.

Действие: Тетракаинът е синтетичен локален анестетик подходящ за повърхностна анестезия. Местният анестетичен ефект на дикаина е около 10 пъти по-силен от този на кокаина, но в сравнение с него е около 2 – 5 пъти по-токсичен. Той има значителни предимства пред кокаина, тъй като много по-добре прониква през лигавиците, не повишава вътреочното налягане и не уврежда корнеалния епител.

Дикаинът се метаболизира в черния дроб и в кръвта бързо до парааминобензоена киселина и напълно се разрушава след 1 – 2 h. Местно анестезиращият ефект на дикаина настъпва след 10 min продължава около 2 h.

Показания: - За повърхностна анестезия в офталмологията и ото-рино-ларингологията.

  • Преди интубация, бронхоскопия, езофагоскопия и други.

Особености на приложение и дозировка

Взаимодействие с други лекарства

Странични ефекти

Противопоказания

: Деца под 10-годишна възраст, свръхчувствителност към препарата. Да не се прилага по време на терапия със сулфонамидни препарати.
: При предозиране и резорбция на препарата може да възникнат токсични ефекти като главоболие, зрителни смущения, повръщане, гърчове, хипотензия, сърдечносъдова недостатъчност и потискане на дишането.
: При едновременно приложение с морфин се засилва токсичността на дикаина. Ефедринът и адреналинът удължават анестетичния ефект на тетракаина.
: За получаване на повърхностна анестезия се прилага локално, като тампони, напоена с 0,5 % разтвор на дикаин се поставя върху определения участък на лигавицата. За удължаване на ефекта на дикаина към всеки 1 – 2 ml т разтвора може да се прибавят по 1 – 2 капки от 0,1 % разтвор на адреналин или от 2 – 3 % разтвор на ефедрин.
 

Реклама