Синоними: Myolastan (Sanofi Winthrop), Musaril (Sanofi Winthrop), Panos 50 mg Ge (Fornet).

Лекарствени форми

Действие

Спадайки към групата на бензодиазепините, тетразепамът притежава също и седативно, анксиолитично, хипнотично и антиконвулсивно действие.

Абсорбацията н тетразепамът в храносмилателния тракт е бърза – в кръвта се установява след 14 min. Бионаличността му е висока. В кръвта е представен предимно в непроменен вид. Плазменият му полуживот е 22 h. При стари хора и при болни с ХБН плазменият му полуживот се удължава, което налага редукция на дозировката. С плазмените протеини се свързва във висока степен. Тетразепамът се елиминира главно с урината – 70 % и по-малко с фекалиите – 30 %. Основният екскретиран метаболит е глюкуроконюгиран дериват – hydroxyl-3,-tetrazepam. Храната не променя фармакокинетичния профил на тетразепама. Преминава трансплацентарно и в майчиното мляко.

Показания

  • За лечение на контрактури при травматични увреждания.

  • При спастични контрактури от неврологично естество и като помощно средство при функционално преобучение.

Странични ефекти

Взаимодействие с други лекарства

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

В болнична обстановка

При амбулаторни условия

При стари хора, болни с ХБН и чернодробна недостатъчност дневната доза трябва да се редуцира наполовина.

В детската възраст трябва да се прилага предпазливо. Дозира се по 4 mg/kg телесна маса дневно.

Лечението не трябва да се прилага продължително време и с големи дози поради риск от развитие на психическа и физическа зависимост. То не трябва да се прекъсва внезапно, а постепенно, като дневната доза се редуцира през няколко дни.

лечението се започва с половин таблетка вечер и постепенно дозата се увеличава с по половин таблетка всеки ден до достигане на дневна доза 75 – 100 mg, разпределена в 4 приема – сутрин, обед и вечер и половин таблетка преди лягане за сън в случаи на болезнени контрактури, нарушаващи съня.
при възрастни лечението се започва с 1 таблетка вечер преди лягане за сън. Следващите дни дозата прогресивно се увеличава с по половин таблетка всеки ден, докато се достигне ефикасната доза, обикновено 150 mg/24 h, разпределена в 2 или 3 приема. В тежки случаи дневната доза може да достигне до 6 таблетки (300 mg), разпределени в 3 или 4 приема, като най-голямата доза се дава вечер преди лягане за сън.
: Прилага се за лечение на възрастни и деца над 6 години. Таблетките трябва да се поглъщат цели и с голямо количество вода.
: През първия и последния триместър на бременността, при кърмачки, деца под 6 години, свръхчувствителност към бензодиазепини, тежка дихателна и тежка чернодробна недостатъчност, миастения. По време на лечението с тетразепам се забранява употребата на алкохол.
: Не се съветва комбинирането му с други депресори на ЦНС – невролептици, анксиолитици, наркотични аналгетици, барбитурати, антидепресанти и други поради засилване на централната депресия, което може да има опасни последици, особено при водачи на МПС и работещи с машини. При едновременно приложение с Clozapine нараства риска от колапс със спиране на дишането и/или сърдечната дейност.
: Те са в зависимост от внасяната доза и индивидуалната чувствителност на пациента: сънливост, мускулна хипотония, астения, намаление на бдителността, антероградна амнезия, парадоксални реакции при някои индивиди и в частност при деца и стари хора, физическа и психическа зависимост (при продължително приложение) с абстинентен синдром при внезапно спиране, кожни обриви със или без сърбеж.
: - За лечение на болезнени мускулни контрактури при дегенеративни заболявания на гръбначния стълб и при статични вертебрални нарушения – тортиколис, лумбалгии и други.
: Тетразепамът е бензодиазепинов миорелаксант. Неговата миорелаксираща активност е свързана с един централен механизъм на действие – чрез засилване на пресинаптичните GABA-ергична инхибиция. Действието на тетразепама върху мускулната хипертония се дължи на пресинаптична инхибиция върху моно- и полисинаптичната рефлексна дъга, както и на една супраспинална потискаща активност. Тетразепамът има изразен ефект при болезнени мускулни контрактури, свързани с дегенеративни заболявания и травматични увреждания на гръбначния стълб, а така също и при спастични контрактури от неврологичен произход.
: Tabl. x 50 mg.
 

Реклама