Thiaprofen (DCI)

Синоними: Surgan (Aventis-Roussel), Surgan (Jugoremedja).

Лекарствени форми:

Действие:

Приет перорално има добра резорбция и пикови плазмени концентрации се достигат за 1 – 2 h. При ректално приложение максимална плазмена концентрация се достига за 4 h. Свързва се с плазмените протеини в 98 %. Концентрациите в синовиалната течност са по-високи от инхибиращата-50 концентрация на циклооксигеназата. Времето му на полуживот е доза-зависимо и продължава 1,5 – 2,5 h. Преминава плацентарната бариера и в майчиното мляко.

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Обичайна дозировка:

400 – 600 mg дневно в 2 – 3 приема.
Дозировката остава непроменена при болни в напреднала възраст и при умерена бъбречна недостатъчност. При напреднала ХБН се дозира до 200 mg два пъти дневно. В детската възраст от 3 до 10 години, се прилага по 10 mg/kg/24h, като дозировката не бива да надминава 300 mg. При деца над 10 години се дозира 3 пъти по 100 mg/24 h. Лечението продължава 5 – 10 дни.
По време на бременността, активна стомашна и дуоделна язва, при непоносимост към препарата, бронхиална астма.
Потенцира токсичността на литиевите препарати, засилва действието на непреките антикоагуланти и другите НПВС. Намалява антихипертензивното действие на бета-блокерите.
Понася се сравнително добре. Наблюдават се гастро-интестинални прояви: гадене, повръщане, стомашна болка, диария или констипация. Алергични кожни прояви и фоточувствителност се наблюдават рядко. Рядко се наблюдават прояви от страна на ЦНС и дизурични смущения.
Прилага се за лечение на ревматоиден артрит, остеоартрити, анкилозиращ спондилит, извънставни ревматични заболявания: бурсити, тендовагинити, миозити и други.
Има подчертано противовъзпалително, противоревматично, аналгетично и антипиретично действие, дължащо се главно на инхибиране биосинтезата на простагландините. Има умерен антиагрегантен ефект. Сурган не нарушава синтезата на протеогликаните, осигуряващи физиологичната цялост на хрущяла. Намалява увреждащото действие на протеолитичните ензими върху хиалинния хрущял.
Tabl. x 100 mg, x 200 mg et x 300 mg; Suppos. x 150 mg et x 300 mg.
 

Реклама