Thiomersal ( DCI )

Синоними: Merseptyl ( Sterling-Winthrop ), Vitaseptol ( Lab.H. Faure ).

Лекарствени форми: Merseptyl – aerosol sol. 0,1 % fl. x 100 ml; Vitaseptol – collyr amp. x 10 ml.

Действие: Представлява натриев меркуротиолат, т.е. органично съдържа около 50 % живак. Има антисептично действие. Антибактериалният му спектър обхваща Gram ( + ) и Gram ( - ) микроорганизми. Има бактериостатичен и фунгистатичен тип на действие. Той се инактивира от субстанции съдържащи тиолова група – цистеин, глутатион и от органични материи – кръв, гной и други. Наблюдавано е развитието на бактериална резистентност към органичните живачни антисептици, която може да бъде съчетана и с антибиотична резистентност. Тиомерзалът се абсорбира върху колоиди, каучук и други полимери. Не е подходящ за дезинфекция на хирургични материали.

Показания: За антисептична обработка на кожата, главно на повърхностни рани и за лечение на инфектирани кожни заболявания. Не е подходящ за антисептична обработка преди пункции, инжекции и хирургични манипулации. Прилага се при бактериални инфекции на предния очен сегмент.

Особености на приложение и дозировка: Под формата на 1 % разтвор се пулверизира многократно върху засегнатите кожни участъци, тъй като активността му е около 5 min. Може да се приложи и под формата на компреси, напоени с препарата, но без да се поставя оклузивна превръзка. Не се прилага върху обширни кожни лезии, върху лигавици и при недоносени и новородени поради риск от системни ефекти. Под формата на колир се прилага 3 – 6 пъти дневно.

Взаимодействие с други лекарства: Несъвместим е с препарати съдържащи йод, хлор, формол, киселини, пероксиди, желязо, алуминий.

Странични ефекти: Може да доведе до развитие на еритеми, по-рядко папулозни или веникулозни обриви. При предозиране – системни ефекти: акродиния ли нефротоксичност.

Противопоказания: Свръхчувствителност към живачни препарати, деца под 30-месечна възраст.

 

Реклама