Thyreocomb (Berlin-Chemie)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

При хипотиреоидизъм лечението се започава обикновено с 1 таблетка дневно, като дозата се увеличава постепенно до 6 таблетки дневно, разпределени в 3 приема. При еутиреоидна струма се прилага по ½ - 1 таблетка 2 пъти дневно. За профилактика на рецидиви след струмектомия и радиологично лечение със 131 J се дава по 1 таблетка дневно в продължение на няколко месеца. Субституиращото лечение с тиреокомб се провежда под контрол на клиничните и биологичните показатели. При прояви на предозиране лечението се спира за няколко дни и след това се започва отново с по-ниска дозировка. 
Абсолютни: хипертиреоидизъм, декомпенсирани кардиопатии. Относителни: ИБС, ритъмни нарушения, миокардни увреждания, туберкулоза, свръхчувствителност към йод, пиодермии, гломерулонефрити.
Тиреокомб може да потенцира действието на антивитамини К, а при едновременна употреба с трициклични антидепресанти взаимно потенцират ефектите си. Холестираминът, а вероятно и барбитуратите, и етионамидът редуцират действието на тиреоидните хормони.
Влошава протичането на всички кардиопатии – ИБС, инфаркт на миокарда, миокардити, кардиомиопатии, ритъмни нарушения. При предозиране – прояви на хипертиреоидизъм: възбуденост, безсъние, тахикардия, главоболие, повишаване на температурата, изпотяване, бързо отслабване, диарии. Йодът дава алергични реакции, а при продължително лечение прояви на йодизъм: хрема, сълзотечение, слюнкотечение, конюнктивити, стомашни оплаквания.
Прилага се за лечение на хипотиреоидизъм, микседем, еутиреоидна струма, за профилактика и лечение на рецидиви след струмектомия и радиологично лечение със 131 J. При хипертиреоидизъм се комбинира задължително с тиреостатици.
Тиреокомб е комбиниран препарат, който съдържа синтетични аналози на двата тиреоидни хормони – лиотиронин и левотироксин, в съотношение 1:7 и калиев йодид. Препаратът осигурява равномерно биологично действие, като усилва значително обмяната на веществата, изразяващо се в намаление на телесната маса, нарастване на кислород в тъканите, усилване на катаболните процеси, повишаване на телесната температура и учестяване на сърдечната дейност. Калиевият йодид усилва биосинтезата на тиреоидните хормони в организма. В микродози той потиска образуването на тиреотропен хормон в предния дял на хипофизата и намалява струмигенния ефект на тиреостатиците.
Tabl. = Liothyronin 10 мg + Levothyroxin 70 мg + Kalium jodatum 150 мg.
 

Реклама