Thyreotropin Releasing Hormon

Синоними: Thyreotropin Releasing Hormon, TRH (Berlin-Chemie) 

Лекарствени форми:

Действие:

Препаратът стимулира и секрецията на по-големи количества пролактин.

Показания:

Странични ефекти:

Лекарствени взаимодействия: Продължителното лечение с високи дози глюкокортикостероиди може да инхибира освобождаването на тиреотропен хормон под стимулиращото действие на препарата. При болестта на Кушинг също може да се наблюдава по-слабо покачване на нивото на тиреотропния хормон.

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Съдържанието на ампулата се разтваря в 5 ml двойно дестилирана вода и се инжектира венозно. Обикновено се прилага 1 ампула от 0,2mg. Препоръчва се и по-висока доза за стимулация. Тесът може да се повтори през няколко дни.
Бременност.
Бързопреходни вкусови смущения, усещане за топлина, гадене, повръщане, потиснатост и др.
Диагностично средство за определяне функцията на щитовидната жлеза и хипофизата, за контролиране лечебния процес при първичен хипотиреоидизъм, за проверка тиреотропната функция на хипофизата след проведено лечение при тиреотоксикоза.
Тиреотропин освобождаващият хормон е синтетичен трипептид, който притежава качествата на естественият хормон, произвеждан от хипоталамуса на човека. Той оказва стимулиращ ефект върху аденохипофизата на синтеза и освобождаването на по-голямо количество тиреотропен хормон, който от своя страна активира ендокринната функция на щитовидната жлеза. Увеличената продукция на тереоидни хормони оказва обратен, инхибиращ ефект върху хипофизата, намалявайки отделянето на тиреотропен хормон. Така могат да се откият отклонения във функцията на щитовидната жлеза.
ампули.

 

Реклама