Tianeptine (DCI)

Синоними: Coaxil (Servier).

Лекарствени форми: Tabl. x 12, 5 mg.

Действие: Тианептинът е трицикличен антидепресант, който се характеризира с изразена активност върху нарушенията в настроението, което го поставя в междинно положение между седативните и стимулиращите антидепресанти. Той показва изразена активност спрямо соматичните оплаквания, в частност храносмилателните смущения, свързани с безпокойството и нарушенията в настроението, както и върху характерологичните и поведенческите особености на етилиците по време на отмяната. Тианептинът не повлиява съня и будността, няма антихолинергични ефекти, не повлиява сърдечно-съдовата система.

Абсорбцията на тианептина в храносмилателния тракт е бърза и пълна. С плазмените протеини се свързва в 94 %. Метаболизира се значително в черния дроб чрез бета-окисление и N-деметилиране. Плазменият му полуживот е 2, 5 h. Елиминира се с урината под формата на метаболити и само около 8 % непроменен.

Показания: Големи депресивни епизоди.

Особености на приложение и дозировка: Препоръчваната дозировка е по 1 драже 3 пъти дневно в началото на основните хранения. При хронични алкохолици с или без чернодробна цироза не се налага промяна в дозировката. При пациенти над 70-годишна възраст и при болни с ХБН дозата се ограничава до 2 дражета дневно.

Взаимодействие с други лекарства: Комбинацията с МАО-инхибитори е противопоказна.

Странични ефекти: Наблюдават се рядко и са обикновено доброкачествени - гастралгии, сухота в устата, гадене, повръщане, анорексия, запек, флатуленция, безсъние, световъртеж, топли вълни, тахикардия, миалгия, лумбалгия.

Противопоказания: Бременност, кърмене, деца под 15 години.

 

Реклама