Ticarcilline (DCI)

Синоними: Ticar (Beecham Lab.), Ticarpen (Beecham Sevigne)

Лекарствени форми

Действие:

Не се абсорбира при приемане per os. Инжектиран мускулно достига максимална серумна концентрация след 45-60мин. а при венозна перфузия – след 30 мин. Прониква бързо в тъканите и интерстициалните течности, а така също и в цереброспиналната течност, в жлъчката и в изливите в серозните кухини. Плазменият му полуживот е 70мин. Свързва се с плазмените протеини около 45%. Практически не се метаболизира в организма. Елиминира се под активна форма чрез гломерулна филтрация и тубулна секреция с урината в 95-100% до 12-ия час.

Показания

Особености на приложение и дозировка

Тикарцилинът не се абсорбира при перорално внасяне, затова се прилага само венозно или мускулно. За мускулно приложение всеки 1g тикарцилин трябва да се разтвори с 2ml Aqua dest. steril., физиологичен разтвор или 1% разтвор на лидокаин. За венозно приложение 1g тикарцилин се разтваря в 4ml физиологичен разтвор, 5% разтвор на глюкоза или разтвор на Рингер, след което разтворът се доразрежда до концентрация не по-висока от 50mg/ml, за да се избегне дразненето на вената, и се инжектира бавно венозно или в капкова инфузия за 30min до 2h.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Свръхчувствителност към пеницилинови препарати.
Кожни алергични реакции: зачервяване, сърбеж, уртикария, гадене, повръщане. Рядко – анемия, левкоцитопения, тромбоцитопения. Повишаване на трансаминазите. Болезненост на мястото на инжектирането, дразнене на вената, флебити. Хипокалиемия, реверзибилна след спиране на лечението.
: При средно-тежки инфекции се прилага по 200mg/kg/24h, разпределени в 4 еднакви приема през 6 часа мускулно или венозно. При тежки инфекции дневната доза може да се повиши до 300mg/kg, разпределена в 6 еднакви приема през 4 часа, мускулно, венозно струйно или в капкова инфекция. При ХБН дневната дозировка се адаптира в зависимост от стойностите на креатиновия клирънс: от 1ml/s до 0,5ml/s – по 5g на всеки 8 часа; от 0,5ml/s до 0,16ml/s – по 5g/12h и при клирънс под 0,16ml/s – по 2g/24h. При диализирани пациенти след всеки диализен сеанс се инжектира допълнително по 2g. На деца се прилага по 225mg/kg/24h разпределени в 3 венозни перфузии от 20-30min. При кърмачета и новородени с тегло над 2kg – по 250mg/kg/24h, разпределение в 3 венозни перфузии. При новородени под 2kg – по 125mg/kg/24h, разпределени в 2 перфузии.
: Прилага се за лечение на: бактериални септицемии; инфекции на кожата и меките тъкани; остри и хронични инфекции на бронхо-пулмоналната система, причинени от чувствителни на него щамове на Pseudomonas aeruginosa, индол-позитивни и индол-негативни щамове на Proteus и Esch. coli; инфекции на уро-гениталния тракт, причинени от Pseudomonas, Proteus, Esch. coli, Enterobacter, Streptococcus faecalis (Enterococcus). Прилага се за лечение на инфекции, причинени от анаеробни бактерии: септицемии, белодробни абсцеси, инфекции на малкия таз, уро-генитални инфекции, инфекции на меките тъкани и кожата.
Тикарцилинът е полусинтетичен широкоспектърен антибиотик от групата на карбоксипеницилините. Има бактерициден тип на действие. Действа на голям брой Gram(+) и Gram(-) микроорганизми: Pseudomonas aeruginosa, Esch. coli, Enterobacter, Proteus, Haemophilus influenzae, Neisseria, Salmonella, Enterococcus, Bacteroides, фузобактерии, клостридии, пептококи, пептострептококи. Добра чувствителност към него показват и Acinetobacter, Citrobacter и Serratia. Той не е устойчив в присъствието на пеницилиназа.
: Ticar =Ticarcillin dinatrium pro inj. i.m., i.v., fl. x 1g, x 3g, x 6g; Ticarpen – fl. x 1g, x 2g, x 5g.
 

Реклама