Timolol (DCI)

Синоними: Blocadren (Merck).

Лекарствени форми: Tabl. x 10 mg, x 10 mg et x 20 mg.

Действие: Тимололът е неселективен бета-блокер, без значими вътрешна симпатикомиметична активност и мемраностабилизиращ ефект. В използваните в клиничната практика дози той няма кардиодепресивно действие. Има бърза и пълна ентерална абсорбция – 90 %. Свързва в много малка степен с плазмените протеини – под 10 %. Има различно начало на действие, максимални плазмени концентрации се достигат за 1 – 2 h. Метаболизира в черния дроб с време на полуживот 3 – 4 h. Излъчва се с урината под формата на метаболити. Преминава през плацентата и в майчиното мляко.

Показания: Артериална хипертензия, за профилактика на стенокардни пристъпи, след понесен миокарден инфаркт, за профилактика на мигрена и за лечение на глаукома.

Особености на приложение и дозировка: За лечение на АХ и ИБС се прилага по 10 mg два пъти дневно. Максималната дневна доза е 60 mg. Не се прилага при деца. Използва се и за лечение на глаукома под формата на очни капки (Timoptic).

Взаимодействие с други лекарства: Както при другите бета.блокери.

Странични ефекти: От ЦНС: неспокойствие, вертиго, нарушение на съня, паметови смущения: гадене, повръщане, диария, запек, флатуленция, коремни болки. Сърдечно-съдовата система: SA или AV блок, периферна съдова недостатъчност, белодробен оток, хипотензия.

Противопоказания: Както при другите бета-блокери.

 

Реклама