Tioclomarol (DCI)

Синоними: Apegmone (Oberval)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Хеморагична диатеза, тежки чернодробни заболявания, бременност, мензис, лактация, неотдавна проведени оперативни интервенции, малигнена артериална хипертония.
Гадене, повръщане, диария, кожни прояви, кръвоизливи от различни органи и тъкани.
Не се препоръчва комбинирането му с НПВС, тиенилова киселина, миконазол, тиклопедин, латамоксеф, хлорамфеникол. Потенцира ефекта на хлорпропамида и толбутамида.
Дозировката е строго индивидуална поради различна чувствителност.Началната доза е винаги пробна. Ефикасната ежедневна доза е една таблетка, която се взема за предпочитане вечер. Дозировката се нагажда в зависимост от протромбиновото време, което не трябва да се снижава под 30%.
Прилага се за лечение и профилактика на тромбо-емболични състояния.
Представлява антагонист на Vit K, производно на кумарина. Потиска образуването на плазмени фактори на съсирването II, VII, IX, X. Действието му е прогресивно и трайно: с 1 таблетка от 4 mgдневно се постига стабилизиране на времето на Quick за 8 – 10 дни. Ефектите от смяната на дозировката също настъпват постепенно – тяхната оценка трябва да се прави след три дни. Нормализирането на коагулационните тестове настъпва 2-4 дни след спирането на препарата. Има бърза ентерална резорбция. Свързва се с плазмените протеини до 95 %. Преминава в плацентата и майчиното мляко. Излъчва се чрез бъбреците и фекалиите.
Tabl. x 4 mg.
 

Реклама