Tobramycin

Синоними: Tobrex (Alcon), Tobrin (Antibiotic Co), Tobramycin

Лекарствени форми:

Действие:

 1. Активни компоненти – 0,3% тобрамицин;

 2. Консерванти – бензалкониум хлорид;

 3. Неактивни компоненти – борова киселина, натриев хлорид, сярна киселина за постигане необходимото pH, дестилирана вода.

Във вид на очен унгвент съдържа:

  1. Активни компоненти – 0,3% тобрамицин;

  2. Консерванти – хлорбутанол;

  3. Неактивни компоненти – минерална вода и бял вазелин.

Тобрамицинът е активен срещу чувствителни щамови микроорганизми:

 • Стафилококи, вкл. и стафилококус ауреус и стафилококус епидермидис. в т.ч. и резистентните на пеницилин щамове.

 • Стрептококи, вкл. и някои от група А: бета-хемолитични видове, някои нехемолитични видове и някои представители на стрептококус пневмоние. Псевдомонас аеругиноза, Ешерихия коли, Клебсиела пневмоние, Ентеробактер аерогенее, повечето щамове на Протеос вулгарис, Хемофилус инфлуенце, Хемуфилус египтикус, Мораксела лакуната, Ацинетобактер калкоацетикус, някои щамове на Найсерия.

Проучванията показват, че някои микроорганизми, развили резистентност към гентамицин, запазват своята чувствителност към тобрамицин. Въпреки това е възможно развитие на резистентност и към тобрамицин при продължително приложение.

Показания:

При бременност и кърмене следва да се прилага само когато е крайно наложително.

Странични ефекти:

Да не се инжектира в окото поради възможност от сенсибилизация. При проява на такава – да се преустанояи приема на тобрекс.

Продължителната употреба на препарата води до бърз растеж на нечувствителност на микроорганизмите, вкл. и гъбички.

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

 1. Разтвор – при леки и умерени степени на възпаление се поставя 1 капка в засегнатото око (очи) на всеки 4 часа. При по-тежки форми се поставя на всеки час, като постеленно се намалява при отзвучаване на заболяването.

 2. Унгвент – При леки и умерени степени на възпаление се поставя тясна ивица от унгвента 2-3 пъти дневно в засегнатото око (очи). При по-тежки форми се прилага на всеки 3-4 часа до появата на подобрение.
 3. Доказана патологична чувствителност към някоя от съставките.
  Развитие на свръхчувствителност, проявяваща се в сърбеж и подуване на клепачите, както и зачервяване на конюнктивата. Тази реакция се среща при под 3% от пациентите. Тези странични реакции са характерни за амоногликозидите. При комбинация с други такива препарати се изисква контрол на тоталната плазмена концентрация.
  Препарата е локален антибиотик за лечение на външни възпалителни заболявания на очната ябълка и нейните придатъци. Наложителен е контрол на повлияването на бактериалния възпалителен процес от приложението на препарата. Унгвента и очния разтвор могат да се прилагат едновременно. Няма влияние върху фертилитета.
  1ml от препарата във въд на воден разтвор съдържа следните компоненти:
  капки, унгвент, разтвор.

   

  Реклама