Tolmetin (DCI)

Синоними: Tolectin (Mc Neil Pharm.), Tolectin (Cilag).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Обичайна дозировка:

3 x 400 mg/24 h.
При ревматоидния артрит и остеоартритите у възрастни лечението се започва с 400 mg три пъти дневно, като за предпочитане е една от дозите да се приеме сутрин рано, а друга – вечер преди лягане за сън. След постигане на оптимален терапевтичен ефект, дозата може да се редуцира за поддържащо лечение. При възрастни не трябва да се дозира над 2,0 g при лечение на ревматоиден артрит и над 1,2 g – при артрозна болест. В детската възраст се дозира по 15 – 30 mg/kg/24 h максимално – за лечение на ювенилния ревматоиден артрит. Капсулите толектин не се прилагат при деца под 12-годишна възраст, поради невъзможността за адекватно дозиране. Гелът се прилага чрез леко втриване на лента с дължина 5 – 10 cm, като се повтаря 3 – 4 пъти дневно.
Бронхиална астма, алергични ринити, уртикария, тежки чернодробни и бъбречни увреждания, сърдечна недостатъчност, артериална хипертония, язвена болест, костномозъчна хипоплазия, бременност.
Трябва да се прилага предпазливо при пациенти, които приемат орални антикоагуланти, защото усилва ефекта им! Да не се прилага едновременно със сулфанилурейни препарати, инсулин и метотрексат!
Диспептични прояви: гадене, болки в корема, диария или запек. Изостряне на хроничен гастрит или язвена болест. Кожни прояви: уртикария, erythema multiforne, зачервяване на кожата. Задръжка на течности, повишаване на артериалното налягане. Хемолитична анемия, тромбоцитопения, гранулоцитопения. Тези странични ефекти се наблюдават рядко.
Прилага се за лечение на ревматоиден артрит и на остеоартрити както по време на екзацербациите, така и за продължително лечение. Подходящ е и за лечение на ювенилния ревматоиден артрит.
Противовъзпалителният ефект на толектина не е напълно изяснен, но е установено, че инхибира биосинтезата на простагландините и води до намаляване на плазмените нива на простагландин Е. Абсорбира се бързо и напълно и достига върхова концентрация 30 до 60 min след орално приемане на терапевтична доза. Има време на плазмен полуживот 1 – 1,5 h. Свързва се с плазмените протеини в 99 %. Излъчва се с урината, предимно като неактивни метаболити.
Tabl. x 200 mg, x 400 mg et x 600 mg; Suppos. x 400 mg; Tolectin Gel (Cilag) – tuba x 50,0 g (1,0 g = 50 mg Tolmetin).
 

Реклама