Trachisan

Действие:

Tyrothricin u Chlorhexidine имат слаба резорбция през кожата и мукозите, което обуславя техния локален терапевтичен ефект. Lidocaine HCl се резорбира през букалната лигавица и претърпява first-pass метаболизъм в черния дроб. В приложените дози опасността от общ резорбтивен ефект е малка дори при значително предозиране.

Tyrothricin u Chlorhexidine имат добре изразен бактериостатичен и бактерициден ефект върху по-голямата част ат патогенните микроорганизми и фунги в устната кухина. Lidocaine HCl е силен местен анестетик с добра поносимост, включително и от деца.

Показания

Странични ефекти

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка:

Таблетките за смучене се вземат по една през 2 h и се държат в устата до пълното им разтваряне. За възрастни максималната доза е до 10 таблетки дневно, а за деца – до 6 таблетки. Течността за гаргара се използва 3-4 пъти дневно по 1супена лъжица от 30 s до 1 min. Течността не се поглъща! Да не се употребява повече от 6 седмици без прекъсване!
: Не се прилага при известна свръхчувствителност към активните съставки, при десквамации на устната лигавица и при големи пресни рани в устната кухина и гърлото.
: В редки случаи може да се появи свръхчувствителност към тиротрицина. Препаратът не трябва да се употребява по дълго от 6 седмици. Възможни са промени във вкуса, които изчезват напълно след 1-2 h. При по-дълго приемане на препарата се наблюдава жълто кафяво оцветяване на зъбите и езика, което изчезва след спиране на лечението или може де бъде отстранено чрез измиване с четка и паста за зъби.
: Възпаление и инфекции на устната кухина и гърлото (стоматити, гингивити, ангини, фарингити и ларингити), затруднено и болезнено гълтане. При хирургични намеси в устната кухина и гърлото (екстракция не зъби, тонзилектомия и др.).
Съдържа таблетки за смучене (пастили): Tyrothricin 0,5 mg, Chlorhexidine gluconate 1 mg, Lidocaine HCL 1 mg, Sorbitol 0,69 g. Течност за гаргара: в 100 ml се съдържат 0,100 g Lidocaine HCl, 0,200 g Chlorhexidine gluconate и етилов алкохол 6 об. %.
 

Реклама