Triamcinolone acetonide (DCI)

Синоними:

Лекарствени форми:

Действие:

Respicort

Показания:

Respicort

Странични ефекти:

Противопоказания:

При употреба на аерозола: белодробна туберкулоза и белодробна микоза, през първите месеци на бременността, по време на остър астматичен пристъп и астматичен статус.

Особености на приложение и дозировка:

При употреба на аерозола: при едно натискане на вентила се разпръскват 100 mg от препарата. За възрастни и деца над 12 години се дозира по две инхалирания – 200 mg 3 – 4 пъти дневно. Максимална дневна доза 1,6 g.

Кремът или унгвентът се разстилат на тънък слой върху лизираните кожни зони, като се втрива с леко масажиране с върха на пръстите. Апликациите се правят 2 – 3 пъти дневно в продължение на не повече от 15 дни. Може да се приложат и под оклузивна превръзка 1 път дневно в продължение на не повече от 10 дни.
Кожна туберкулоза, бактериални и вирусни заболявания на кожата.
Може да се наблюдава прекомерно изсушаване на кожата и индивидуална непоносимост към препарата. При употреба на аерозола: предрезгавяване на гласа, гъбични инфекции с кандида в устната кухина и гърлото.
се прилага се за лечение на бронхиална астма в интервалите, главно при болни, които не се поддават на лечение с бронходилататори.
За лечение на всички форми на остра и хронична екзема, независимо от локализацията; контактен дерматити, независимо от етиологията; пруритус на половите органи и аналния проход; обикновен пемфигус, дискоиден лупус, обикновено псориазис, розацея, ескудативна еритема, ужилване от насекоми.
представлява триамцинолон за инхалационно лечение на бронхиална астма и други бронхоспастични състояния. Има избирателно действие върху белия дроб.
Дермокортикоиден препарат, който по Европейската класификация спада към клас ІІІ – с умерена активност. Има противовъзпалително и антиалергично действие.
Polcortolon – crème et ung. 0,1% tuba x 15,0 g ; Ftorocort – ung. 0,1 % tuba x 15,0 g. Respicort - Dosieraerosol за 240 единични дози x 100 mg.
Polcortolon (Ciech Polfa), Ftorocort (G.Richter). Respicort (Mundipharma).
 

Реклама