Tribenoside (DCI)

Синоними: Glyvenol (Novartis), Glyvenol (Chinoin).

Лекарствени форми: Glyvenol (Novartis) – drag. x 200 mg, caps. x 400 mg; Glyvenol (Chinoin) – drag. x 200 mg, suppos. x 400 mg (Procto-Glyvenol).

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

През първите 3 месеца на бременността, свръхчувствителност към препарата. Прилага се перорално по 0,6 – 0,8 до 1,2 g дневно. Дражетата се приемат по време на ядене или след нахранване, като се гълтат несдъвкани. Курсът на лечение е 3 – 4 седмици, като при необходимост може да се повтори.
Добре поносим и слабо токсичен препарат. Рядко се развиват кожни алергични реакции и диспептични прояви.
За лечение на хронична венозна недостатъчност, варикозен синдром, варикозни язви, повърхностни тромбофлебити и други.
Трибенозидът има противовъзпалително, антианафилактично, аналгетично и венотонично действие. Повишава тонуса на стените на венозните съдове и намалява застойните явления във вените, намалява патологично повишената пропускливост на капилярите и подобрява микроциркулацията. Той е антагонист на брадикинина, хистамина, ацетилхолина и серотонина. Абсорбира се бързо и почти напълно в стомашно-чревния тракт. Върхови концентрации в серума се постигат 1h след орално приемане. Релативно високи концентрации се получават в стените на съдовете. Елиминира се бифазно, като има полуживот в първата фаза 2 h, а във втората – 20 h. Екскретира се под формата на метаболити с урината.
 

Реклама