Tridin (Rottapharm)

Лекарствени форми:

Състав:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Прилага се по 1 таблетка 3 пъти дневно по време на хранене. Таблетката трябва да се сдъвче и да се погълне с малко вода, мляко или плодов сок. Курсът на лечение трае от 1 до 4 години за да настъпи минерализация на костта.
По време на бременност и кърмене, деца и през периода на растежа, остеомалация, ХБН, хиперкалциемия или хиперкалциурия.
Калциевите соли, съдържащи се в Tridin, могат да намалят абсорбцията на магнезиеви или алуминиеви препарати при едновременното им приложение. Не са установени нежелани гликозиди и други медикаменти.
Рядко се наблюдават стомашно-чревни смущения. След продължително лечение може да се появят болки в долните крайници, дължащи се на флуорида, което налага редукцията на дозировката или временно прекратяване на лечението за няколко седмици.
За лечение на първична остеопороза.
Tridin е комбиниран калциево-флуорен препарат с оптимално съотношение на флуорида и калция – 1:30, благодарение на което той е подходящ за остеогенно лечение на остеопорозата. Флуоридът е естествен стимулатор на остеогенезата. Той измества ОН-йоните в хидроксиапатита, така че се образуват кристали от флуороапатит, който е по-резистентен от хидроксиапатита към костната резорбция. Флуороапатитните кристали произвеждат при механични усилия по-мощни пиезоелектрични токове и стимулират активността на остеобластите и тяхната костнообразуваща активност. Съдържанието на калций в препарата в оптимална пропорция с флуорида позволява реминерализацията и възстановяването на костта. Като цяло препаратът води до повишаване на костната минерална плътност и до възстановяване на костната маса и структура. Тридинът намалява болката, дължаща се на остеопороза и предотвратява развитието на фрактури на прешлени.
В една таблетка Tridin се съдържат: L-глутамин монофлуорофосфат 134,4 mg, калциев цитрат тетрахидрат 500 mg и калциев D-глюконат монохидрат 500 mg. Всяка таблетка съдържа еквивалент на 5 mg флуор и 150 mg калций.
Tabl. (за дъвчене).
 

Реклама