Trimeperidine (DCI)

Синоними: Promedol (Medexport).

Лекарствени форми: Tabl. x 25 mg; Amp. x 10 mg/1 ml et x 20 mg/1 ml.

Действие: Има изразено аналгетично и спазмолитично действие с добър ефект при болки предимно от спастичен характер. Препаратът е подобен на лидола, но го превъзхожда по сила и продължителност на действие. Действието му настъпва 5 - 15 min след подкожно инжектиране и продължава 3 - 4 h. По интензивност то е около 2 пъти по-силно от това на морфина, но е по-краткотрайно. В сравнение с лидола, промедолът е по-малко токсичен и към него се развива по-бавно пристрастяване. Има и седативно и сънотворно действие.

Показания: При болки от сърдечен произход - стенокардия, инфаркт на миокарда, при травми, операции, жлъчни и бъбречни колики, язвена болест, мигрена, за обезболяване и ускоряване на раждането и други.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се предимно парентерално - подкожно или мускулно, защото има по-добър ефект. Обикновената доза при възрастни подкожно е 10 - 20 mg един до три пъти в денонощие. Може да се прилага и в комбинация с други препарати, най-често с хлорпромазин, като съставна част на т.нар. «литични коктейли». За обезболяване на раждането се инжектира подкожно по 20 - 40 mg при разкритие 1, 5 - 2 пръста и при добро състояние на плода. Максималната еднократна доза за подкожно приложение при възрастни е 40 mg, максималната денонощна доза - 160 mg. Максималната еднократна доза за вътрешно приложение при възрастни е 50 mg, а денонощната е 200 mg.

Взаимодействие с други лекарства: Потенцира действието на локалните анестетици.

Странични ефекти: Повдигане, световъртеж, обща слабост, чувство на леко опиянение. При продължителна употреба има опасност от развитие на зависимост.

Противопоказания: Деца под 2-годишна възраст.

 

Реклама