Triptoreline (DCI)

Синоними: Decapeptyl ( Ipsen/Biotech ), Decapeptyl ( Ferring ).Лекарствени форми:Действие:

Показания: Прилага се за лечение на: карцином на простатата с метастази, pubertas praecox – преди осмата година при момичетата и преди десетата година при момчетата, ендометриоза – генитална и екстрагенитална локализация от I до IV стадий.

Особености на приложение и дозировка: При карцином на простатата лечението може да се проведе по две схеми:

1/ в продьлжение на 7 дни се инжектира подкожно по един флакон от 0,1 mg декапептил с бьрзо освобождаване, а на осмия ден се инжектира мускулно 3,75 mg декапептил с пролонгирано освобождаване ( тази инжекция се повтаря на 4 седмици );

2/ още от началото се инжектира по 3,75 mg декапептил мускулно на всеки 4 седмици.

При pubertas praecox се инжектира на всеки 4 седмици мускулно по 50,0 g/kg декапептил с бавно освобождаване. При ендометриоза лечението трябва да бьде започнато през пьрвите 5 дни на цикьла. Инжектира се мускулно по 3,75 mg декапептил с пролонгирано освобождаване на всеки 4 седмици в продьлжение на 4 до 6 месеца максимално. Не е желателно да се провежда втори курс с трипторелин или друг аналог на LH-RH.

Взаимодействие с други лекарства: Да се избягва сьчетано приложение с хиперпролактинемизиращи средства, които намаляват нивото на рецепторите за LH-RH в хипофизата!

Странични ефекти: При карцином на простатата в началото може да настьпи засилване на някои клинични прояви – болки по костите, затруднения в уринирането, усилване на предшестваща хематурия, парестези по долните крайници, обща слабост. Тези прояви най-често изчезват след 1 – 2 седмици от началото на лечението. По време на лечението може да има гадене, поврьщане, чувство на топлина, зачервяване на кожата, главоболие, палпитации, нощни изпотявания, анорексия.

Противопоказания: Бременност. Липсата на бременност трябва да се потвьрди преди започване на лечението с аналози на LH-RH.

Трипторелиньт е синтетичен декапептид, аналог на естествения освобождаващ хормон на лутеинизиращия хормон. След инициалното стимулиране по-кьсно секрецията на гонадотропните хормони намалява при продьлжително приложение на трипторелин поради намаление на чувствителността на периферните рецептори кьм LH-RH. Приложението на трипторелина при карцином на простатата довежда до намаление нивата на LH и FSH след 2 – 3 седмици, кето пьк има за последствие намаление нивата на гонадните стероиди до стойности както при кастрация. Приложението му pubertas praecox, като потиска гонадотропната активност на хипофизата води и при двата пола до намаление на секрецията на естрадиол или на тестостерон, до снижение пика на LH и до подобрение на отношението височина на рьста/костния скелет. Decapeptyl – fl. x 0,1 mg lyophilisat pro inj. s. c. – с бьрзо освобождаване; Decapeptyl – seringue-amp. x 3,75 mg pro inj. i. m. – с пролонгирано освобождаване.
 

Реклама