Trisequens (Novo Nordisk)

Лекарствени форми: Tabl. x 28 броя (една опаковка съдържа 12 сини, 10 бели и 6 червени таблетки). Tabl. forte x 25 броя (една опаковка съдържа 12 жълти, 10 бели и 6 червени таблетки).

Състав: Tabl. = в 1 синя таблетка се съдържа Estradiol 2 mg и Estriol 1 mg; в 1 бяла таблетка – Estradiol 2 mg, Estriol 1 mg и Norethisteroni acetas 1 mg; в 1 червена таблетка – Estradiol 1 mg и Estriol 0,5 mg.

Tabl. forte = в 1 жълта таблетка се съдържа Estradiol 4 mg и Estriol 2 mg; в 1 бяла таблетка – Estradiol 4 mg, Estriol 2 mg и Norethisteroni acetas 1 mg; в 1 червена таблетка – Estradiol 1 mg и Estriol 0,5 mg.

Действие: В препаратът се съдържат човешки естрогени, които имитират нормалния ритъм на отделяне на хормоните преди менструация. Гестагенната съставка на препарата предпазва пациентките от разрастване на ендометриума.

Показания: За комбинирана хормон-заместителна терапия при лечение на нарушения, породени от недоимък на естрогени. Обикновените таблетки се използват за профилактика на следменопаузална остеопороза. Таблетките форте се прилагат при случаи на остра или силно изразена естрогенна недостатъчност.

Особености на приложение и дозировка: Лечението с обикновените таблетки се провежда с по 1 таблетка дневно като се започва първоначално със сините, след тях белите и накрая червените таблетки. Следващата опаковка Trisequens се приема веднага в същия ред, без паузи- когато е необходимо да се провежда много продължителна терапия терапевтична пауза се прави след 6 месеца или след 1 година. Лечението на постменоапузалната остеопороза налага продължително лечение – с години.

Лечението с Trisequens forte се провежда по същата схема, като се започва с 12-те жълти, след това 10-те бели и накрая 6-те червени таблетки.

По време на лечението е необходимо да се контролира артериалното налягане и да се следят гърдите и тазовите органи на пациентката. При поява на мигренозни оплаквания, тромбофлебити и иктер лечението се прекратява. Ако е необходимо в хода на лечението да се проведе хирургична интервенция, лечението се прекратява 6 седмици преди операцията.

Странични ефекти: През първите месеци на лечението може да се наблюдава гадене, главоболие, петна по кожата. Тези прояви са обикновено краткотрайни и изчезват.

Противопоказания: Бременност, тежки чернодробни заболявания, рак на гърдата и други злокачествени тумори, мозъчно-съдови и сърдечно-съдови заболявания.

 

Реклама