Trizidin (Balkanpharma), Brinerdin (Novartis)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Свръхчувствителност към сулфонамиди, хипокалиемия, тежки чернодробни заболявания, бременност и кърмене. Внимателно трябва да се прилага при диабет, подагра и ХБН.
Гадене, повръщане, мускулна слабост, ортостатична хипотензия, хипокалиемия при продължително приемане.
Лечението се започва обикновено с 1 таблетка дневно, но при тежка хипертензия дозата се увеличава с по една таблетка седмично до 3 таблетки дневно. С тази доза обикновено се получава бързо спадане на АН за 4 - дни, максимално до 4 седмици от започване на лечението. Поддържаща терапия се провежда с по една таблетка дневно или през ден. Може да се комбинира с допегит, бета-блокери, вазодилататори.
АХ в различните 3 форми и стадии.
Комбиниран препарат, чието антихипертензивно действие се обуславя от периферното и централното симпатиколитично действие на резерпина, от повишената екскреция на натрий в дисталния тубул и намаленото натриево съдържимо в гладкомускулните клетки на съдовата стена, причинени от салуретикаклопамид и от периферния симпатиколитичен съдоразширяващ ефект на дихидроергокристина, в резултат на което периферното съдово съпротивление намалява и АН се понижава.
Drag.= Reserpin 0,1 mg + Clopamide 5 mg + Dihydroergocristin 0,5 mg; Brinerdin mite – drag.= Reserpin 0,05 mg + Clopamide 2,5 mg + Dihydroergocristin 0,35 mg.
 

Реклама