Trizym (Sopharma), Festal (Aventis), Festal (Cassellamed)

Лекарствени форми: Drag. et tabl.

Състав: В едно драже (таблетка) Trizym (Festal) се съдържат панкреасни ензими от говежди или свински панкреас (амилаза, липаза и трипсис) с активност около 18 500 U, хемицелулаза 50 mg и пречистен екстракт от говежда жлъчка 25 mg. Една таблетка съответства при човека на 25 ml пресен панкреасен сок.

Действие: Дражетата се разтварят в тънките черва, където ензимите оказват своето действие. Липазата разгражда неутралните мазнини от храната на глицерин и мастни киселини. Амилазата разгражда каталитично полизахаридите до малтоза и дизахариди до глюкоза, а трипсинът – белтъчините до пептиди и аминокиселини, с което се осигурява резорбирането им от червата. Хемицелулазата разгражда целулозата, съдържаща се в растителните храни, и предотвратява условията за образуване на газове. Екстрактът от жлъчка потенцира действието на липазата и оказва холеретичен ефект.

Показания: При намалена панкреасна секреция, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, остри и хронични стомашно-чревни възпаления, метеоризъм, за намаляване газовете в червата преди рентгенография и ехография, смущения в храносмилането след жлъчни и чревни оперативни интервенции.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 1 – 2 дражета 3 пъти дневно по време на хранене или непосредствено след това. При необходимост дозата може да се увеличи. При подготовка за изследвания се прилага по 2 дражета 3 пъти дневно в продължение на 3 дни преди изследването.

Особености на употреба: Дражетата и таблетките се поглъщат, без да се сдъвкват или смучат и не бива да се оставят да се разтопят в устата. При пациенти на хипохлориден режим трябва да се има предвид, че в 1 таблетка фестал се съдържат 100 mg NaCl.

Противопоказания: Тежки чернодробни заболявания, запушване на жлъчните пътища.

 

Реклама