Troleandomycine (DCI)

Синоними: Oleandacethyl (Pharmachim), T.A.O. (Pfizer), T.A.O. (Roerig).

Лекарствени форми: Oleandacethyl – caps. x 250 mg; T.A.O. – tabl. x 250 mg et x 500 mg.

Действие: Тролеандомицинът е ацетилов естер на олеандомициа, който в червата се хидролизира до изходната база и се резорбира бързо и добре. Създава в кръвта и тъканите повече от 2 пъти по-висока концентрация, отколкото олеандомицин-фосфата Антибактериалния му спектър на действие е подобен на този на олеандомицина: Gram (+) микроорганизми – стрептококи, пневмококи, Corynebacterium diphtheriae, някои щамове стафилококи, Gram (-) коки и бактерии – менингококи, гонококи, клостридии, Haemophilus influenzae, Listeria monocytogenes, някои вируси и рикетсии.

Показания: Прилага се за лечение на инфекции, причинени от чувствителни към него микроорганизми и нечувствителни към останалите антибиотици: бронхити, пневмонии, бронхиектазии, белодробни абсцеси, емпиеми, тежки ендокардити, стафилококов, стрептококов и пневмококов сепсис, синути, тонзилити и отити, ентероколити, уроинфекции, инфекции на жлъчните пътища.

Обичайна дозировка: 250 – 500 mg/6 h.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 1,0 – 2,0 g дневно, като денонощната доза се разпределя в 4 равни приема през 6 h.

Странични ефекти: Както при олеандомицина, но за разлика от него триацетилолеандомицинът може да предизвика холостатичен иктер като реакция на свръхчувствителност.

Противопоказания: Свръхчувствителност към триацетилолеандомицина, тежки чернодробни увреждания.

 

Реклама