Tropatepine (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

Показания

  • За лечение на болестта на Паркинсон (за целта формата Lepticur Park е по-добре адаптирана).

Странични ефекти

Взаимодействие с други лекарства

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

За начална корекция по спешност на екстрапирамидните прояви, индуцирани от невролептици, се използва инжекционна форма, като в продължение на няколко дни се инжектират по 1 – 2 ампули дневно мускулно или бавно венозно, до изчезване на острите прояви. След това се продължава с таблетката форма от 10 mg по 1 таблетка 2 – 3 пъти дневно. Лечението не бива да се прекъсва внезапно, тъй като може да се наруши корекцията на паркинсоновия синдром.

За лечение на болестта на Parkinson се използва таблетната форма Lepticure Park по 5 mg. Обикновено се започва с по половин таблетка през 3 или 4 дни до постигане на ефективна доза, която е най-често между 2 и 4 таблетки дневно.

: Дозировката е вариабилна и трябва да се адаптира съобразно давността и интензитета на екстрапирамидните нарушения и индивидуалната поносимост.
: Риск от глаукома чрез затваряне на ъгъла, декомпенсирани кардиопатии, простатна хипертрофия, водачи на МПС и работещи с опасни машини, бременност.
: При едновременно приложение с атропин и други медикаменти с атропиноподобно действие се засилват атропиновите странични ефекти. Комбинацията му с други антихолинергични средства трябва да се избягва, тъй като се засилват нежеланите странични ефекти, а терапевтичния резултат не се подобрява.
: Сухота в устата, смущения в акомодацията, повишение на вътреочното налягане, микционни смущения, запек. Те са най-често дискретни и преминават спонтанно или след редукция на дозировката.
: - За лечение на паркинсоновия синдром, индуциран от невролептици.
: Тропатепинът е антипаркинсоново средство, което се представя фармакологично с централни антихолинергични свойства. В по-високи дози той проявява и периферни парасимпатиколитични ефекти. Елиминира се с урината непроменен и под формата на desmethyltropatepine и главно като tropatepine sulfoxyde.
: Lepticur – tabl. x 10 mg, amp. X 10 mg/2 ml; Lepticur Park – tabl. x 5 mg.
: Lepticur (Diamant), Lepticur Park (Diamant).
 

Реклама