Urofollitropin (DCI)

Синоними: Metrodine (Serono), Fertiline (Pharmagyne – France).

Лекарствени форми:

Действие:

FSH е водоразтворим гликопротеин. След орално внасяне той се разрушава от стомашно-чревните ензими. Той запазва своята активност след мускулно инжектиране. Плазменият му полуживот е около 1 h. От дневната продукция на FSH 3 – 5 % се излъчва под активна форма с урината.

Показания:

- При конгенитален или придобит хипогонадотропен хипогонадизъм (без органична причина), в комбинация с HMG.

- За стимулиране на овулацията при жени кандидатки за оплодяване in vitro, в комбинация с HMG.

Особености на приложение и дозировка:

За оплождането in vitro от 2-ия до 7-ия ден на цикъла се прилагат по 2 – 4 ампули дневно, като след това дозировката се ажустира индивидуално при всяка пациентка м зависимост от резултатите от мониторинга. Овулацията се предизвиква като 24 h след последната инжекция на FSH се прилагат 5000 – 10 000 UI HCG.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Тумори в хипоталамо-хипофизарната област, пролактиниращ аденом, тиреоидна и надбъбречна дисфункция. При липса на редовен хормонален и ехографски мониторинг през преовулаторния период прилагането на HCG, необходимо за предизвикване на овулацията, може да доведе до хиперстимулация, която се манифестира с овариална хипертрофия и болки в тазовата и/или коремната област. Тази хиперстимулация трябва да бъде предотвратена чрез стриктен биологичен и клиничен контрол. Наблюдавани са редки изолирани инциденти от типа на гадене, повръщане, коремни болки до болки в тазовата област. Обикновено те са бързо преходни.
Прилага се мускулно. При вторичен стерилитет вследствие на овариална поликистоза се инжектира от началото на фоликуларната фаза мускулно по 1 ампула от 75 UI всеки ден. Към 7-ия ден в зависимост от данните от ехографията, естрадиолемията и качеството на цервикалната слуз, тази доза може да бъде повишена до 2 ампули дневно до деня на отключването на овулацията чрез HCG. Когато узряването на фоликула се прецени за достатъчно, се провокира овулацията чрез инжектиране на 1500 – 5000 UI HCG, 24 h след спирането на FSH и при отсъствие на клинични и биологични признаци за хиперстимулация. Ако естрадиолемията е над 200 pg/ml и ако съществуват повече от 3 зрели фоликула, т.е. диаметър по-голям от 16 mm (ехографски), за да се избегне риск от хиперстимулация, не се съветва предизвикването на овулацията.
- За лечение на стерилитета, който е последица на овариална поликистоза при жени, резистентни на лечението с кломифен.
Представлява хормонален препарат, който съдържа високо пречистен фоликулостимулиращ хормон (FSH), получен от урината на жени в менопауза, като остатъчното съдържание на лутеостимулиращ хормон (LH) в една ампула е по-малко или равно на 1 UI. Урофолитропинът се свързва с рецепторите на granulosa-клетките и индуцира активирането на ензим, който превръща андрогените в естрогени. FSH стимулира растежа и узряването на фоликулите, вследствие на което се повишава продукцията на естрогени. Стимулира се пролиферацията на ендометриума и става възможно имплантирането на оплодената яйцеклетка.
Amp. lyophilisat x 75 UI + amp. разтворител.
 

Реклама