Urovalidin (Bracco)

Лекарствени форми: Caps. = Terizidone 300 mg + Phenazopiridine 50 mg.

Действие: Уровалидинът е комбинация на антибиотика теризидон и ацобагрилото феназопиридин в съотношение 6:1. Препаратът има добра абсорбция в гастро-интекситилния тракт и се получават бързо терапевтични концентрации в кръвта и урината. Теризидонът се характеризира с висока антибактериална активност и с голяма терапевтична ширина. Микроорганизмите не развиват резистентност спрямо него. Антибактериалното действие на теризидона не се повлиява от рН на средата. Излъчва се бавно от организма, поради което терапевтичните нива в кръвта се запазват дълго време. Ацобагрилото феназопиридин допълва терапевтичата актиност на теризидона, като същевременно проявява и обезболяващ ефект върху лигавицата на уро-гениталния апарат. Осигурява по-дълъг престой в организма и по продължително локално действие в отводящите пикочни пътища на антибиотика.

Показания: Остри и хронични инфекции на пикочния пътища и бъбреците, включително и такава , които са резистентни на други антибиотици: пиелонефрити, уретрити, цистити, простатити и други. За профилактика на инфекции при ендоскопски изследванияна пикочния мехур и пикочните пътища.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 1 капсула 4 пъти дневно след нахранване в продължение на 7 – 8 дни. По преценка на лекуващия лекар, лечебния курс може да продължи още 4 – 5 дни по 1 капсула 3 пъти дневно.

Странични ефекти: Предизвиква червено оцветяване на урината.

Противопоказания: Относително – псохопати и епилептици, при които лечението трябва да се провежда под строг контрол.

 

Реклама