Vindesine (DCI)

Синоними: Eldisine (Lilly).

Лекарствени форми

Действие: Виндезинът действа в метафазата на цикъла на клетъчното делене, отрова на делителното вретено. Излъчва се главно с жлъчката и в незначителни количества с урината.

Показания: Прилага се при остра лимфобластна левкоза, болест на Ходжкин и неходжкинови лимфоми, метастазиращ малигнен меланом, рак на тестисите, млечната жлеза и белите дробове.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се във венозна капкова инфузия по3-4 mg/m2 веднъж седмично или по 1,5-2,0 mg/m2 два пъти седмично в приложение на няколко седмици до обща курсова доза10-15 mg/m2.

Особености на употреба: Разтворът се приготвя непосредствено преди перфузията,като съдържимото на един флакон се разтваря с 4 ml стерилна вода за инжекционни разтвори и след това се разрежда във флакон с физиологичен разтвор на натриев хлорид или глюкоза и се прилага строго венозно.

Странични ефекти: Лекостепенно гадене и повръщане. При някои болни-левкоцитопения и тромбоцитопения. По-често - паректезии, запек, понякога-илеус. По рядко може да се наблюдават фотофобия, обриви, алопеция, стоматит, фебрилни реакции. Дава по-малко невротоксични увреждания, отколкото винкристина. Както останалите винкаалкалоиди може да причини бронхоспазъм с диспнея, особено при комбиниране с митомицин С.

Противопоказания: Терминални състояния, кахексия, костномозъчна хипоплазия,бременност.

:Amp.×1 mg, ×4 mg et ×5 mg lyophilisat.
 

Реклама