ШИПКО сироп e хранителна добавка, натурален продукт от шипка.

Всеки флакон (260 g) съдържа:
Натурален концентрат от плодове на шипки, получен чрез водна екстракция-111.20 g, съдържащ естествен витамин С 273 mg;
Помощни вещества: захар, лимонена киселина- Е330, натриев бензоат – Е211.

Предназначение:
Прилага се при хиповитаминози (пролетна умора, състояния след тежко боледуване), за подобряване на апетита, храносмилането и обмяната на веществата, за повишаване на защитните сили на организма, жизнения тонус и работоспособност, допълващ лечението при различни заболявания. Не е заместител на разнообразното хранене.

Плодовете на шипката (Rosa canina) са широко използвани от народната медицина от векове. В различните страни са прилагани за лечение на най-различни заболявания. В Китай – като средство, нормаизиращо храносмилането и против глисти. В Тибет- при неврастении, артеросклероза, бъбречни заболявания. В Русия- при камъни в бъбреците, чернодробни заболявания, при язви, гастрити и колити.

В традиционната българска медицина плодовете от шипка се използват като високовитаминен източник, за повишаване защитните сили на организма, особено в късна есен, зимата и ранна пролет.

Сега е установено, че лечебните и свойства се дължат на богатото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, вит.В1 и В2, както и от витамините РР, К. Високо е съдържанието на минерални соли - най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др., флавоноиди (кемпферол, кверцетин, рутин).

Учените свързват лечебния ефект на шипката с високото съдържание на вит.С - то е близо 50 пъти повече от това в лимона. В комбинация с останалите съставки шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма. Затова се препоръчва на болни от диабет, анемии, умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминози.

Освен по съдържанието на витамин С плодовете на шипката превъзхожда по съдържание на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор много плодове и зеленчуци.

Съчетанието на витамин С и рутин (витамин Р) благопритно повлиява отоци и разширени вени. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина изпозва шипката при стомашно-чревни и бронхиални заболявания. Едно интересно клинични проучване, проведено в Дания при 94 пациенти с остеоартрит показва намаляване на болката след тримесечен прием на екстракт от шипка, сравнен с плацебо група.

За производството на ШИПКО сироп се използват български шипки. Наскоро в сравнително изследване българските шипки са показали най-висока антиоксидантна активност в сравнение с други плодове, зеленчуци и лечебни растения.

Екстрактът при Шипко сироп е произведен по уникална българска технология, чрез студена водна екстракция на натрошени твърди червени шипки, което е гаранция, че всички полезни съставки са запазени в най-голяма степен.

ШИПКО сироп е добавка към храната с приятен вкус. Съдържа захар, неподходящ за диабетици.

Приема се 1 ч.л. 2 – 3 пъти на ден. Може да се разреди с вода в зависимост от вкуса. Подходящ за прием от всички възрасти. / www.fortex.bg

 

Здравни новини

Реклама