Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.


ХИТОЗАН е хранителна добавка с революционно въздействие за редуциране на теглото, с положителен ефект върху намаляване на холестерола и укрепване на имунната система. Той е природен продукт, създаден на основата на хитиновите обвивки на ракообразни, които са богат източник на естествени хранителни фибри. Хитозан е известен като уникално средство, свързващо се с мазнините и спомагащо за извеждането им от организма, както и за намаляване на холестерола в кръвта.

ХИТОЗАН през последните години е водещ продукт на всички световни фирми, произвеждащи суплементи. Субстанцията Хитозан влиза в състава на много препарати за отслабване, редукция на холестерола и т. нар. Fat Burner за хора, занимаващи се активно със спорт.

ФОРТЕКС произведе за българския пазар Хитозан капсули в сътрудничество с американската фирма Biopharm L.L.C. Нашия продукт съответства на най-добрите световни аналози. При производството му се използва висококачествена суровина със най-висока степен на чистота и деацетилизация минимум 90%, което го прави висококачествен и ефективен продукт. Разпространява се под формата на 60 капсули по 250мг.

ХИТОЗАН притежава потенциала да предизивика революция в програмите за намаляване на теглото, като по този начин намалява значително опасността от редица заболявания на нашето съвремие, свързани със затлъстяването.

Отслабване

Мазнини и калории

Като някои растителни влакна Хитозан е несмилаем; затова калоричната му стойност е 0. Без значение колко Хитозан поемате вие поемате 0 калории. Това е много важно качество като се има предвид, че се стремим да отслабнем.

За разлика от растителните влакна, уникалните качества на Хитозан му дават възможност да абсорбира значителни количества мазнини и по този начин действа като “гъба” за мзнините в стомаха. Следната таблица показва сравнение между хитозан и други естествени фибри по отношение на тяхната способност да абсорбират мазнини (в процент отделена мазнина):

Хитозан 50.8 + 21.6
Раст. пух 8.3 + 1.1
Рожков 6.0 + 1.8
Гуарана 6.0 + 1.7
Целулоза 5.1 + 2.1
Карая 4.9 + 1.5
Акация 4.6 + 0.9
Хитин 4.3 + 1.0
Агар 2.8 + 0.4
Морски водорасли 9.6 + 1.9
Пектин 7.4 + 1.9

Както е видно, Хитозан може да абсорбира до 5 пъти повече мазнини от всички други фибри.

Механизъм на свързване с мазнините

Точният механизъм на свързване на Хитозан с мазнините не е напълно установен, но голям брой експериментални наблюдения поддържат два основни механизма.

Първият включва привличането на молекули с противоположен заряд, а вторият- изтъква ефекта на мрежата.

При първия механизъм положително заредения Хитозан привлича отрицателно заредените мастни и жлъчни киселини. Този механизъм обяснява защо Хитозан намалява нивата на LDL холестерол. Нашите тела произвеждат жлъчни киселини в черния дроб, като използват LDL холестерол. Когато Хитозан се свързва с жлъчните киселини, това повишава загубата на LDL холестерол и подобрява съотношението му с HDL холестерол. Ако той се свърже с голямо количество жлъчни киселини, това пречи на разтварянето на мазнините и тяхната абсорбция.

Вторият механизъм описва ефекта на мрежата. При този модел Хитозан обгръща мастните капчици и ги предпазва от атакита на липидните ензими и пречи на тяхното усвояване. Този механизъм е наблюдаван in vivo.

Отслабване и холестерол

Най-известното клинично изследване на ефекта на Хитозан, проведено в Хелзинки показва, че при прием на Хитозан в продължение на 4 седмици участниците са успели да редуцират теглото си с 8%.

Холестеролът е много важен за здравето на хората. Той бива “лош” – LDL и “добър”-HDL, както и общ, тотален холестерол. Доказано е, че Хитозан притежава уникално свойство да намалява LDL холестерола и да повишава HDL холестерола. Лабораторни изследвания върху плъхове и хора показват, че Хитозан потиска серумните и чернодробни нива на холестерол без да оказва влияние на работата на органите.

Японски изследователи са стигнали до заключението, че Хитозан е ефективен хипохолестеролемичен агент. С други думи спомага за ефективно понижаване на нивото на холестерол в плазмата без странични ефекти. Чувството на физическа сила, апетитът и съня на пациентите от групата, приемаща Хитозан също са се повишили след 12 седмица в сравнение с пациентите от контролната група.

В изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition се посочва, че Хитозан има еднакъв ефект като този на холестрирамина, без страничните явления на последния. Хитозан е намалил нивата на холестерол в кръвта с 66%. Лабораторни резултати са показали, че Хитозан поддържа ниски нивата на холестерол при плъхове, въпреки, че са били на диета с изобилие на холестерол.

Пак в Япония възлагат големи надежди на Хитозан при болни с бъбречни проблеми и болни от подагра, заради способността му да абсорбира уреята и амонякът, макар че механизма на въздействие трябва да бъде изследван за в бъдеще. Повечето от фибрите са неутрални или с киселинен характер. Докато Хитозан е уникален с това, че абсорбира киселини.

Със добавянето на някои вещества към Хитозан може да се усили неговото действие.

- Витамин С. Комбинирайки Хитозан с вит. С можем да постигнем значително по-добър ефект, като екскрецията на мазнини се увеличава с до 87%, а абсорбцията на мазнини намалява с до 50%.
-Лимонена киселина. Има наблюдения, че лимонената киселина също усилва ефекта на Хитозан.

Безопасност

Хитозан е не само много полезен, но и напълно безопасен. Има широко приложение в хранителната промишленост и в здравната индустрия. Изследванията са показали безвредност на Хитозан дори при прием на 16г на кг тегло при плъхове. Въпреки това препоръчваме да се придържате към дозите, указани върху опаковката.
Важно е да се знае, че Хитозан усвоява мазнините, а с това възпрепятства усвояването на мастноразтворимите витамини и минерали. Затова е желателно приема им отделно от този на Хитозан.

Хитозан не се препоръчва при непоносимост към хитозан, морски продукти и такива, съдържащи хитин. Не се препоръчва за бременни или кърмещи жени. / www.fortex.bg

 

Здравни новини

Реклама