Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.


Топартроз

TOPARTHROSE е хранителна добавка, съдържаща Глюкозамин.

Глюкозамин е главен физиологичен елемент на меките тъкани в човешкия организъм-хрущяли, ставни връзки, сухожилия, кожа и др. Глюкозамин е много важен за здравите стави, които са най слабото място при движението на човека. При триенето на костите една в друга хрущялите и другите елементи на ставите постепенно се износват и се развива остеоартрози (остеоартрити). Болките в ставите и възпалението са признаци на остеоартрозата (остеоартрита).

Остеоартрозата е много разпространено заболяване. Причината е износването на ставите, вследствие на тежки физически натоварвания и наднорменото тегло, обезвижването. В настоящия момент разпространението на остеоартррозата расте, особено при по-възрастните.

Основно две са направления при лечението на остеоартрозата: намаляване на болката и възпрепятстване на дегенеративните процесите на ставната тъкан. От основно значение и при двете е приемът на препарати, влизащи в състава на ставите- глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина. От тях глюкозаминът се абсорбира най-лесно от организма- усвоява се около 98%, затова се смята, че той действа най-добре.

Многобройните изследвания са показали, че глюкозамин е мощно и ефективно средство за повлияване на остеоартрози с различни локализации-коляно, тазобедрена, раменна, гръбначен стълб и др., за ускоряване на възстановителните процеси при травми на меките тъкани (навяхване, скъсване на сухожилие и др.).

Какво е Глюкозамин?

Глюкозамин e проста молекула, състояща се от глюкози и амини

Хрущялите, както и другите eлементи на ставите съдържат много протеогликани. Протеогликаните (гликозаминогликани) представляват полизахаридни вериги, състоящи се от глюкозамин и други захариди. При движението на ставите протеогликаните през цялото време се разрушават и изискват непрекъната замяна. Ако глюкозамина в организма не достига, което често се случва след 40 години, производството на протеогликани се нарушава. Затова дефицита на глюкозамин е една от главните причини за дегенеративните заболявания на ставите. Глюкозамин е своеобразен строителен материал, необходим за синтеза на съединения като гликолипиди, гликопротеини, протеогликани, хиалуронат. Пряко или непряко, той участва във формирането на ставните повърхности, костна тъкан, сухожилия, мускули, вени и артерии, сърдечни клапи и др.

Лечението на болестите на ставите с помощта на глюкозамина впечатлява с резултатите. Ефектът от приемането на глюкозамин най добре е сравнен с приемането на нестеродните противъзпалителни препарати , които временно отстраняват болката с цената на редица странични явления върху стомаха и черния дроб, докато глюкозаминът препятства дегенеративните процеси и изгражда ставната тъкан.

Примерно при сравнението с лечение с ибупрофен и глюкозамин:

В първите две седмици състоянието на пациентите се подобрило от ибупрофена, като по-нататъшно подобрение не се e наблюдавало. След четири седмици глюкозаминът е показал своите преимущества: eфектът от него се е оценявал като добър в повече от половината от случаите, докато при ибупрофена той е бил едва 15%.

Сравнителни изследвания са правени и с диклофенак, реултатите са подобни.

Важно е да се отбележи, че eфектът от приема на глюкозамин се развива постепенно, понякога са нужни седмици.

В мултицентрично отворено изследване след 50 дни прием на глюкозамин при над 1100 пациента (глюкозамин сулфат по 1500 мг на ден) ефективността се оценила така: 2/3-отличен ефект, 1/3-добър ефект, като при 95% е установен положителен ефект. След приема се е намалила болката, повишила се е подвижността на ставите.

Отчитайки ролята на глюкозамин в профилактиката и лечението на болестите на ставите, в идеалния случай приемът на глюкозамина трябва да е всекидневен или, в краен случай, да се извършва на продължителни интервали. Лечебният eфект от приемането на глюкозамин може да се съхрани в продължение на 6-12 седмици. Необходимо е да се прецени и спазва също и необходимата дневна доза глюкозамин. В повечето изследвания най-добри резултати са постигнати с дози от 1500мг Глюкозамин сулфат дневно.

Топартроз Форте

Топартроз Форте е хранителна добавка, съдържаща глюкозамин и хондроитин. Активно вещество: 850 мг глюкозамин сулфат, 250мг хондроитин сулфат;

Глюкозамин и хондроитин са главни физиологични компоненти на меките тъкани в човешкия организъм- хрущяли, ставни връзки, сухожилия, кожа и др.. С напредване на възрастта човешкият организъм намалява способността си да произвежда необходимите количества глюкозамин и хондроитин.
Хондроитин е високомолекурярен полизахарид, който принадлежи към изграждащите хрущала вещества. Той иницира процесите на фиксация на сярата при синтеза на хондроитин-сярна киселина, спомага за отлагането на калция в костите.

Топартроз Форте не се препоръчва при хора алергични към морски ракообразни. / www.fortex.bg

 

Здравни новини

Реклама