Причини за умората

Най-честите причини за умора са за ежедневните ви навици:

Това, което ядете.

Кофеина и захарта дават голям тласък и енергия, но само първоначално, след това кръвната ви захар пада рязко и вие вече сте уморени. Вместо тях си изградете един балансиран, здравословен хранителен режим пълен с плодове, зеленчуци и млечен протеин. ”Повечето хора се чувстват по – малко уморени ако имат здравословен режим.”, казва Дж. Ралстън Младши, лекар, бивш президент на Американския колеж на лекарите. „Здравословното хранене също така означава, че ще трупат по-малко килограми, а затлъстяването е голям фактор за умора.”

Колко спите.

Много хора не си доспиват. И ако вие сте един от тях, избягвайте кофеина и алкохола поне 3 часа преди лягане. Хубаво е да изключите телевизора преди лягане, а спалнята да е тиха и удобна за сън.

Колко тренирате.

Най – добрата рецепта срещу умората са редовните, енергични упражнения, казва Ралстън. Хубаво е да го правите три часа преди лягане, така ще имате време да си починете. Движете се повече и ще получите прилив на енергия, това показват и изследванията.
Ралстън препоръчва 40 минути упражнения, най-малко четири дни в седмицата, за да имат те ефект. За един месец ако влезете в този фитнес режим ще забележите подобрение. А за три месеца вече няма да има и следа от така досадната умора.
Ако, обаче нямате подобрение и при тези условия, търсете други причини за умората си. Може ли да е нещо друго? Най-честите причини са тези, които току-що обсъдихме. Ако все още се чувствате изчерпани, ще трябва да се консултирате с лекаря си. Хроничната умора е свързана с много различни заболявания, като например:

Анемия.

„Това е много често срещана причина за умора и много лесно може да провери с обикновен кръвен тест”, казва Сандра Фрайхофър, лекар и професор по клинична медицина.”Това е особен проблем за жените, и особено тези, които са подложени на тежки менструални периоди.” Можете да се справите с анемията с богата на желязо диета, меса, тъмнолистни зеленчуци или добавки ако имате хроничен недостиг на желязо.

Недостатъците на ключови хранителни вещества.

Като калий. Отново, това е лесно да се провери с кръвни тестове .

Проблемите с щитовидната жлеза.

Свръх секрецията на тироидните хормони може да предизвика умора. А кръвния тест за вашето ниво на хормони на щитовидната жлеза ще ви помогне да следите състоянието й и дали тя е причината за умората.

Диабет.

Това важи за хората, които имат неконтролиран диабет. Ако имате замъглено виждане или много често уриниране, трябва да си направите изследвания.

Депресия.

Ако изпитвате тъга и загуба на апетит, не можете да намерите удоволствие в нещата, които са ви го доставяли преди е време да се обърнете към терапевта си, за да премахнете депресията в която се намирате.  

Проблеми със съня.

Хъркането може да бъде част от обструктивна сънна апнея, в която хората спират да дишат за кратко няколко пъти в нощта . Има лечение за това, а умората е само началото.

Недиагностицирано сърдечно заболяване.

Умората може да е знак за проблеми със сърцето, особено при жените, казва Ралстън. Ако се задъхвате от минимални движения и усилия, започнете да се чувствате по – зле, когато се движите, това може да е червен флаг за проблеми със сърцето. Ако имате някакви съмнения, консултирайте с вашия лекар.

Но отново, започнете с основите: съня , диета и ниво на активността ви. Понякога най-простите поправки са всичко необходимо.

Подобни статии:
 

Реклама