Овариални кисти и тумори

Яйчниците са два малки органи, разположени от двете страни на матката в тялото на жената. Те правят хормони, включително естроген, които поражда менструацията. Всеки месец, яйчниците освобождава малка яйцеклетка, която си проправя път надолу по фалопиевите тръби, за да бъде потенциално оплодена. Това се нарича овулация.

Какви са причините за кисти на яйчниците?
Кисти, изпълнени с течност, образувания върху яйчниците – прикачени към тях. Те са много често срещани и се срещат в детеродна възраст.
Има няколко различни видове кисти на яйчниците. Най-често се образува функционална киста – по време на овулация. Това се случва, когато образуването на яйцеклетката или не се освобождава или торбичката - фоликула, не освободи яйцеклетката.

Други видове кисти включват:
* Поликистозни яйчници. При поликистозен овариален синдром ( PCOS) фоликулите не се разпадат и се образуват кисти.
* Ендометриозни кисти. При жени с ендометриоза, тъкан от лигавицата на матката расте в други области на тялото. Това включва яйчниците. Тя може да бъде много болезнена и може да влияе върху плодовитостта.
* Аденомни кисти. Тези образуват кисти от клетки на повърхността на яйчника. Те често са пълни с течност .
* Дермоидните кисти. Киста от този тип съдържат тъкан, подобна на тази в други части на тялото. Това включва кожата, косата и зъби.

Какви са причините за туморите на яйчниците ?
Туморите могат да се образуват в яйчниците, както и в другите части на тялото. Ако туморите не са ракови се казва, че са доброкачествени. Ако те са ракови, се наричат ​​злокачествени. Трите вида тумори на яйчниците са:
* Епителни тумори започват от клетките по повърхността на яйчниците. Това са най- често срещаният тип тумори на яйчниците.
* Тумори на зародишни клетки започват в клетките, които произвеждат яйцеклетки. Те могат да бъдат доброкачествени или ракови. Повечето от тях са доброкачествени.
* Стромални тумори произхождат от клетки , които произвеждат женски полови хормони.
Лекарите не са сигурни какво причинява рак на яйчниците. Те са установили, че все пак има няколко рискови фактори, включително :
* Възраст - по-специално жените, които са преминали през менопаузата;
* Пушене;
* Прекалена пълнота;
* Бездетни жени или не кърмещи бебетата си;
* Като репродуктивни лекарства (като Clomid );
* Хормонална заместителна терапия;
* Семейна обремененост с рак на яйчниците, рак на гърдата или рак на дебелото черво (а гена BRCA може да увеличи риска ).

Какви са симптомите на яйчникови кисти и тумори?
Често, яйчникови кисти не предизвикват никакви симптоми. Вие не можете да разберете докато не посетите вашият лекар. Кистите на яйчниците обаче може да предизвика проблеми, ако се обърне или спука.

Това е така, защото те могат да бъдат симптоми на тумори на яйчниците. Ракът на яйчниците често се разпространява, преди да бъде открит.
Симптомите на яйчникови кисти и тумори включват:
* Болка или подуване на корема;
* Затруднено уриниране или често уриниране;
* Тъпа болка в долната част на гърба;
* Болка по време на полов акт;
* Болезнена менструация и необичайно кървене;
* Увеличаване на теглото;
* Гадене или повръщане;
* Загуба на апетит.

Как лекарите диагностицират яйчникови кисти и тумори?
Тестовете , които търсят яйчникови кисти или тумори включват:
* Блокада . Този тест използва звукови вълни, за да се създаде един образ на яйчниците. Образът помага на лекаря да установи размера и местоположението на кистата или тумора.
* Компютърна томография , ядрено магнитен резонанс и позитронна емисионна томография са много подробни сканиращи изображения . Лекарят може да ги използва, за да намерите тумори на яйчниците и да видим дали и до каква степен те са се разпространили .
* Хормоналните нива. Лекарят може да вземе кръвна проба, за да провери нивата на няколко хормони. Те включват лутеинизиращ хормон (LH) , фоликулостимулиращия хормон ( FSH ) , естрадиол и тестостерон.
* Лапароскопията . Това е хирургична процедура, използвана за лечение на кисти на яйчниците. По време на тази операция, хирургът може да намерите кисти или тумори и може да премахне една малка част от тъкан ( биопсия) за тестване на рак.
* CA- 125 . Ако лекарят смята, че образуванието може да бъде рак, той може да иска кръвен тест за протеин, наречен CA- 125. Нивата на този протеин, са склонни да бъдат по-високи в някои - но не всички - жени с рак на яйчниците. Този тест се използва главно при жени на възраст над 35 години, които са с малко по-висок риск от рак на яйчниците.

Подобни статии:
 

Реклама