Гризането на ноктите

Гризането на ноктите е често срещан навик. Това обикновено не е сериозен проблем за децата. Това се случва най – често в юношеството, когато почти половината от всички деца си „ядат” ноктите до известна степен.

Повечето такива деца нямат здравословен или психически проблем, с който е свързан този вреден навик. В някои случаи обаче, гризането на ноктите може да си има и причини:
* бактериална инфекция;
* брадавици по ноктите;
* кървене;
* постоянно ноктите щети;
* страх от нещо.

Помощ при спирането на гризането на ноктите
Лечението трябва да отговаря на причината, поради която детето ви ( или вие) си гризете ноктите. Ако сте под голям стрес, опитайте се да го минимизирате. Например, опитайте се да разберете какво поражда стресовите ситуации в живота ви и това досадно гризане. Забележете кога го правите при:
* скука;
* спокойствие;
* разочарование от нещо или някой;
* страх;
* яд.

Рязането на дългите нокти помага при някои деца. Ноктите могат да бъдат загладени с пила, така че те да не притесняват с присъствието си детето. Насочете вниманието му в друга посока, така ще се опитате да помогнете.
Да накажем или порицаем детето? Кое е правилно?
Ако имате по – голямо дете, което иска да спре да си гризе ноктите, можете да помогнете на детето си да направи план за прекъсването на този навик като например ръкавици или вече козметичната индустрия е създала специален безцветен лак за целта, който горчи. Не трябва да има наказания и мъмрения, да работите заедно, за да постигнете желаното. Трябва да го накарате да иска да махне този вреден навик, не да го осъждате.

 

Реклама