Здрави кости

Костите играят много роли в организма – ходите изправени благодарение на тях, защитават органите от контузии, мускулите са прикрепени към тях и съхраняват калция в организма. Въпреки, че е особено важно да се предприемат стъпки за изграждане на здрави и силни кости по време на детството и юношеството, можете да направите това и в зряла възраст също.

Защо е важно за здравето на костите?

Костите се променят непрекъснато - нова костна тъкан се образува и старата се разпада. Когато си млад, тялото ви прави нова костна тъкан по-бързо, отколкото разгражда старата и костната маса нараства. Повечето хора достигат своя връх на костната маса около 30 годишна възраст. След това започва костното ремоделиране, но загубата е повече от трупането на костна маса, и това взаимоотношение расте с годините.


Колко сте склонни да развиете остеопороза - състояние, което прави костите слаби и чупливи, зависи от това колко костна маса сте натрупали до 30 годишна възраст и колко бързо сте я загубили след това.

Какво влияе на здравето на костите?

Редица фактори могат да повлияят на здравето на костите. Например:

* Количеството на калция в хранителният режим. Диета с ниско съдържание на калций допринася за намалената костната плътност, ранна загуба на костна маса и повишен риск от фрактури.

* Физическата активност. Хората, които са физически неактивни имат по-висок риск от остеопороза, отколкото активните такива.

* Цигари и алкохол. Изследванията показват, че употребата на тютюн допринася за слаби кости. По същия начин и ежедневната употреба на алкохол от над две питиета. Той пречи на способността на организма да абсорбира калция.

* Пол, тегло и възраст. Ти си с по-голям риск от остеопороза, ако си жена, защото жените имат по-малка костна тъкан, отколкото мъжете. Също така ако сте прекалено слаби (с индекс на телесна маса от 19 или по-малко). Не забравяйте, че костите стават по-тънки и по-слаби с напредване на възрастта.

* Раса и история на семейството. Ти си с най-голям риск от остеопороза, ако си бял или от азиатски произход. Освен това ако един от родителите ти, брат или сестра има остеопороза сте изложени на висок риск от това заболяване.

* Хормоналните нива. Твърде много хормони на щитовидната жлеза могат да доведат до загуба на костна маса. При жените костната загуба се увеличава драстично в менопауза вследствие на ниските нива на естроген. При мъжете, ниските нива на тестостерон могат да доведат до загуба на костна маса.

* Хранителни разстройства и други условия. Хората, които имат анорексия или булимия са изложени на риск от загуба на костна маса. В допълнение, гастректомията, болестта на Крон, целиакия и болестта на Кушинг могат да повлияят на способността на тялото да абсорбира калция.

* Някои лекарства. Продължителната употреба на кортикостероидни лекарства, като преднизон, кортизон, преднизолон и дексаметазон, са вредни за костите. Други лекарства, които могат да повишат риска от остеопороза включват ароматазни инхибитори за лечение на рак на гърдата, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, метотрексат.

 

Реклама