Най – често срещаните алергени

Акари
Микроскопичните насекоми наречени акари са най-честите алергени и в списъка на симптомите на астмата, доказано от Американската академия по алергии, астма и имунология. Те се хранят с люспи от кожата на човека и са склонни да се развъждат  когато в стаите е над 40% влажност и при температури над 70 градуса. И докато те обичат легла и меки мебели най-много, могат да бъдат намерени навсякъде в къщата. За да се избегнат алерголозите препоръчват завивки, матраци и възглавници от противоалергични материи, пране на спалното бельо на високи температури поне на 10 дни.  

Домашни любимци
Не е ясна напълно причината за алергията към космати домашни любимци – котки, кучета и т.н. предполага се, че това е пърхота отделян от козината им. Ясно е на всички, че няма такова нещо като хипоалергично куче, затова ако имате алергия единственото нещо е да нямате домашен любимец. Тест: прекарайте 30 минути с него и след това следете за симптоми на алергия – задух, кихане, обрив.

Мухъл
Стайният  мухъл има тенденция да расте във влажни, тъмни среди, като мазета,  душове и вани. Той трябва да се чисти внимателно с вода, прах за пране и 5% белина, ако е необходимо. Ако мухъла се простира на площ по-голяма от 10 квадратни метра, може да бъде необходима помощта на професионалист.

Хлебарки
Проблемът най-вече е  в градовете. Те предизвикват затруднения с дишането, обриви, диария и т.н.  Това предизвиква слюнката и фекалиите на хлебарката. Единственото изтребление е пръскането на цялата сграда, в която живеете с отрова за хлебарки.

Цветен прашец
Цветния прашец е по скоро виновникът за сенната хрема, която си е доста сериозна, защото той може да полепне  по дрехите и да предизвика и постоянен задух и кихане. Единственото избавление е да не излизате навън, когато има цъфтеж на дървета и цветя.. Което е невъзможно. Когато се прибирате в къщи измийте обувките и изчистете хубаво връхните си дрехи. Също така пречиствател на въздуха с HEPA филтър може да е от полза.

Цигарите
Макар че не е традиционен алерген, цигарен дим често е дразнещ за хора с астма и алергии. Дима дразни бронхиалните проходи при астматиците и може да предизвика астматични пристъпи и да влоши тежестта на пристъпите. Освен това, проучванията показват, че излагането на тютюнев дим има невероятно въздействие върху увеличаването на риска от астма при децата. Смята се, че тъй като децата са все още в процес на развитие, те са по-чувствителни към ефектите от дима, защото и те могат да дишат по-бързо и така поемат повече цигарен дим, отколкото възрастните.

 

Реклама