Здравословни навици водещи до дълголетие

Вие не трябва да  ядете кисело мляко и да живеете на върха на планината, но трябва да се доближавате до това, за да сте здрави.
Един от най-важните фактори, които определят колко добре изглеждате не са дотолкова  гените, а това колко добре живеете. Здравословните навици са ключът към дълголетието, доброто здраве и красота.

Не се пенсионирайте
„Доказателствата сочат, че в общества, където хората спират да работят честотата на затлъстяването и хроничните заболявания рязко скача след пенсиониране.”, казва Луиджи Феручи, директор на изследване в Балтимор.

Движете се
„Движенията са единственият истински извор на младостта, който съществува”, казва Джей Олшански, професор по медицина в Университета на Илинойс в Чикаго. Проучванията показват, че упражненията подобряват настроението, умствената острота, баланса, мускулна маса и костите.

Яжте богати на фибри зърнени закуски
Получаването на така полезните зърнени култури сутрин помага на хората и особено на възрастните да  поддържат стабилни нива на кръвната захар през целия ден. Онези, които правят това, имат по-ниска заболеваемост от диабет, известен ускорител на стареенето.

Най-малко шест часа сън
Столетниците имат този приоритет в ежедневието си. „Сънят е една от най-важните функции, които тялото ни използва, за да се регулира и да лекува клетките”, казва Феручи. „Изчислили сме, че минималната сума на съня при възрастните хора трябва да е около шест часа.”

Консумирайте пълнозърнести храни, а не добавки
Изследванията показват, че хора, които имат високи кръвни нива на някои хранителни вещества, селен, бета-каротин, витамини С и Е имат по-бавен темп на когнитивен упадък. За съжаление, няма доказателства, че приемането на хапчета с тези хранителни вещества осигурява тази полза.

Бъдете по малко – невротични
Столетниците не са склонни към невротизъм, всъщност изследвания показват, че те са доста спокойни хора. Намерете по-добри начини за справяне със стреса –  йога, упражнения, медитация, тай чи, или просто дълбоко дишане за няколко минути.  

Създайте рутина в навиците си
Столетниците са склонни да живеят според строги съчетания, ядене в един и същи час, дрямка също и т.н. Лягането и събуждането в едно и също време всеки ден е друг добър навик да поддържате тялото в стабилно равновесие, което лесно може да бъде нарушено. Когато това равновесие се наруши имунитета система отслабва.

Богати социални контакти
Редовните социални контакти с приятели и близки са от ключово значение за избягване на депресия, която може да доведе до преждевременна смърт. Ежедневната връзка с близък приятел или член на семейството, възрастните хора възприемат като спокойствие и удовлетвореност от това, че някой го е грижа за тях.

 

Реклама